2021. november 15., hétfő

AKKOR MIT TUDUNK A FERTŐZÉS ÉS AZ OLTOTTSÁG VISZONYÁRÓL? A HIVATALOS ADATOKBÓL SZINTE SEMMIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerzők: SZOPKÓ ZITA , SZABÓ KRISZTIÁN, HONT ANDRÁS
2021.11.15.


Látványosan emelkedik az új regisztrált fertőzöttek száma, az oltási tempó ugyanakkor jó ideje stagnál. A koronavírus-járvány negyedik hullámában közzétette a járványügyi tájékoztató oldal, hogyan alakul az egyes megyékben az átoltottság. A sajtó nagy részét bejárta az utóbbi időben az a hír, hogy jellemzően azokon a helyeken ugrottak meg az utóbbi hetek során az esetszámok, ahol kevesebben kapták meg az oltást. De ha közelebbről megnézzük az adatokat, más magyarázatok is feltűnnek a háttérben.

Hosszú kihagyás után ismét megyei átoltottsági adatokat közölt november 11-én a magyar járványügyi tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu. A térkép a 12 év feletti lakosság átoltottságát mutatja az egyes megyékben. Mint írják, az országos átoltottság 68,1%.

Az adatokból jól látszik, hogy Pest megyében a legmagasabb az átoltottság (74 %), de a fővárosban, illetve Fejér megyében is 70 % feletti ez a szám. Lakosságarányosan a legkevesebb oltott Jász-Nagykun-Szolnok megyében van (59,7 %), de Borsod-Abaúj-Zemplén, és Hajdú-Bihar megyében sem haladja meg a 63%-ot, vagyis a lista két végén található megye között közel 15 százaléknyi különbség van.

Az utóbbi időben egyébként lassult az oltási tempó, az 5,5 millió beoltottat még májusban értük el – ami azért is emlékezetes, mert akkor lazítottak a korlátozó intézkedéseken – ám az azóta eltelt 5 hónapban nem sikerült feltornázni ezt a számot 6 millióra. November 11-i adat szerint eddig 5 millió 987 ezer fő kapta meg legalább az egyik dózist az országban, vagyis az utóbbi időben jellemzően mindössze 4-5 ezer új oltott jut egy napra.

Mostanáig a teljes népesség 62,09%-a százaléka kapott oltást, és bár sokáig uniós összevetésben is jól álltunk az átoltottságban (tavasszal több alkalommal a dobogósok között voltunk) mostanra egyre több ország hagy le minket. Portugália és Spanyolország például 80 százalék feletti átoltottságnál jár, de Olaszország, Dánia, Norvégia, Írország és Finnország is jól áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.