2021. november 3., szerda

CSAPKODJA AZ EGÉSZSÉGÜGYET AZ APOKALIPSZIS NÉGY LOVASA, VAN OLYAN INTENZÍV OSZTÁLY, AMI MÁR MOST BETELT

444.HU
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.11.02.


Még nem álltak le az elektív, azaz a tervezett műtétek, de ez a helyzet sajnos sokáig nem lesz tartható. 2019-ben a rendszer (papíron) 1166 intenzív ágyon átlagosan 700 beteget kezelt, az intenzíves szakápolói személyzet optimálisan ennyi beteget tudott ellátni. Megfeszülve, ez kompromisszumos minőségvesztéssel 1000-1200 ágyig mehet fel.

Tegnap már 299 COVID-19 beteget lélegeztettek az intenzív osztályokon, azonban ennél több beteget is kezelhetnek légzéstámogatás nélkül ezeken az osztályokon. Ehhez jön még az az 600-700 beteg, aki nem a COVID-19 megbetegedése miatt fekszik az intenzív osztályokon és el is értük a kompromisszumos határértéket.Ami az elektív, azaz a tervezett műtétek műtétek korlátozást fogja előbb vagy utóbb jelenteni,hiszen az ott dolgozó altatóorvosokra és asszisztensekre szükség lesz az intenzív osztályokon.

Hamarosan az intenzív osztályok COVID részlegei is megtelnek, ahogyan ez már megtörtént néhány megyében, mint például Hevesben, ahonnan Miskolcra viszik a betegeket. A kórházi felvételek is erősen növekednek, 5000 körüli koronavírusos kórházi kezeltnél már a jelenlegi alacsony hatásfokú napi működésekben is érezhető lesz a káosz előszele. Sajnos az egészségügyi ellátórendszerben nem nagyon van tartalék, ezt az elmúlt másfél évben kiütötték, többek között a jogállási törvénynek köszönhetően. A helyzet romlásával ismét szemészek, pszichiáterek és egyéb nem intenzív terápiás szakorvosok fognak besegíteni az intenzív osztályokon, így elérhetetlenné, vagy sokkal lassabbá válik majd az egész ellátás.

Miután az egészségügyi ellátórendszerben nincs tartalék és maga a rendszer rosszul szervezett, a tetején olyan irányítók ülnek, akik nem látják át a rendszert és elképzelésük sincsen a teendőkről, így az összeomlás ezen oldalról nem akadályozható meg,
a katasztrófa forgatókönyve készen van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.