2021. november 30., kedd

ELTŰNT A MERKEL-FÉK, AGGÓDHAT A MAGYAR KORMÁNY AZ ÚJ NÉMET-FRANCIA-OLASZ TRIÓ MIATT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.11.30.


A magyar lélegeztetőgép bizniszen meggazdagodott maláj férfinél házkutatást tartottak a rendőrök. Közben fogy a levegő a magyar kormány körül az EU-ban, és már nem lesz ott az erős Merlek, aki megvédené. Végleg elszigetelődhet az ország?

MalaysiaNow hírportál szerint több nyomozó hatóság közös razziát hajtott végre Vinod Sekhar üzletember irodáiban. Az akció egy nagyszabásúnak ígérkező pénzmosási és adóelkerülési ügy felgöngyölítésének első lépése volt a maláj illetékesek szerint. És hogy ez miért érdekes magyar szemmel? Ugyanez a portál júniusban megírta Vinod Sekharról, hogy oroszlánrésze volt abban a többmilliárd dolláros ügyletben, amelynek keretében lélegeztető gépeket szállítottak Magyarországnak.

A házkutatást két héttel ezelőtt, akkor hajtották végre, amikor Vinod Sekhar nem tartózkodott az országban. Dokumentumokat és egyéb tárgyakat foglaltak le. Az 53 éves üzletember, akinek az apja egyébként a maláj gumiipar modernizálója volt, 2005-ben csődbe jutott. 

Thierry Breton francia EU-biztos bejelentése szerint az Európai Bizottság azt tervezni, hogy jövőre - médiaszabadság-törvényjavaslat formájában - új szabályokat indítványoz a médiának a kormányzati befolyástól való védelme érdekében, illetve annak megakadályozására, hogy a kisebb médiaintézmények nagy piaci szereplők kezébe kerüljenek. A Reuters szerint az uniós testületnek ez a lépése összefügg azzal, hogy Lengyelországban, Magyarországon, valamint Szlovéniában korlátozzák a médiaszabadságot, és félő, hogy az állami hirdetési megrendelések áramoltatása közvetett politikai befolyásgyakorláshoz vezet a média fölött.

„Fel akarunk lépni a médiavállalkozások tevékenységébe való mindenfajta jogtalan beavatkozással szemben. Meg akarjuk védeni a médiapluralizmust, beleértve az online médiateret is, és biztosítani akarjuk, hogy egyetlen szereplő se nőhessen túlságosan nagyra, akkorára, ami miatt már aggódni kell a nyilvános vitákért” - idézi a Reuters az Európai Bizottságnak a belső piacért felelős francia tagját.

„Eltűnt a Merkel-fék, amely mindig lassította és akadályozta az EU fellépését, amikor Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński rátámadt a saját hazájában létező demokratikus intézményekre.” Ezekkel a szavakkal méltatja a Politico című amerikai portál brüsszeli kiadásában vendégszerzőként Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő, az EP liberális frakciójának volt vezetője, korábbi belga kormányfő az új német kormánykoalíciós megállapodást, amelyet a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok kötöttek meg.

Verhofstadt kiemeli a megállapodásnak azt az elemét, hogy Berlin fel kíván lépni az Európai Unióról szóló szerződés második cikkében foglalt értékek alátámasztása érdekében - az Európai Bizottságot felszólítja a meglévő jogállamisági mechanizmusok tényleges alkalmazására, a tagállamok képviselőiből álló Tanácsot pedig arra, hogy ne riadjon vissza az említett EU-szerződés hetedik cikkének alkalmazásától, amely az európai értékek megsértése esetén akár szavazati joguk felfüggesztésével is sújthatja az érintett tagállamokat.

A belga liberális politikus elismeréssel szól arról is, hogy az új német kormány - túllépve a tisztán nemzeti megfontolásokon - erősítené a szuverén Európai Uniónak a világban betöltött szerepét. Verhofstadt szerint az új német koalíció lehet az a ma még hiányzó utolsó darab, hogy megfordítsák az áramlás irányát a kontinensen - hiszen Franciaországnak Emmanuel Macron személyében kivételesen európai szemléletű államfője van, Olaszországban pedig az igencsak rátermett Mario Draghi miniszterelnök a saját politikai jövőjét a COVID-válság leküzdésével és az uniós helyreállítási alap várt gazdasági hatásával kapcsolta össze. „A legtöbb európai fővárosban konstruktívabbá vált a vita, miközben az uniót hátráltató kormányok - a lengyel és a magyar - végül olyan messzire mentek, hogy azzal elszigetelték magukat” - fogalmaz Guy Verhofstadt.

Ide kívánkozik, hogy a Frankfurter Rundschau című német lap, amely tegnap vezércikket szentelt az új berlini kormány várható külpolitikájának, Verhofstadthoz hasonlóan szintén a német-francia-olasz trióról írt, mint az európai együttműködés potenciális motorjáról. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem lesz egyszerű a helyzet, ha ez a trió a közös európai külpolitika alakítása során a gyorsabb haladás érdekében a tagállamok teljes egyhangúságának a megkövetelését az egyszerű többséggel kívánja majd lecserélni. Ehhez nem minden további nélkül lennének partnerek a kisebb tagállamok, de akár Lengyelország és Magyarország sem - vélekedett a frankfurti lap.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.