2021. november 30., kedd

ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG ÉS ELITISTA KIVÁLASZTÓDÁS – EGY ANYA GONDOLATAI A HATOSZTÁLYOS FELVÉTELI RENDSZERRŐL

WMN.HU
Szerző: PÁRI MÓNIKA
2021.11.29.


Az idén december 3-ig lehet leadni a középiskolai felvételi vizsgára jelentkezést. Ha valaki megkérdezné, átmennék-e az idén is ezen a tortúrán egy lottóötös nyereményének összegéért, akkor gyorsan tudnék dönteni: maradnék a jelenlegi anyagi színvonalamon – írja olvasónk, aki annak ellenére nem vállalná a négy hónapos felkészülés megismétlését, hogy a fia tavaly kivételesen magas eredményt ért el a hatosztályos gimnáziumi felvételin. Hogy e siker fényében pozitívan látják-e a felvételi procedúrát? Távolról sem. 

Olvasónk, Pári Mónika véleménye, illetve tanácsai szülőknek és a tesztek készítőinek.

Az egész felvételi procedúra családterápia, ön- és gyerekismereti tréning, látlelet a magyarországi esélyegyenlőségről (pontosabban annak hiányáról), az oktatáshoz való egyenlő hozzáférésről (pontosabban annak hiányáról), és sokatmondó kép a társadalmi olló egyre szélesebbre nyílásáról.

Az én gyerekem 84 pontot szerzett. Azon felhőtlenül boldog szülők kedvéért, akiknek ez nem mond még semmit: a 100 pontból ennyit 2021-ben a Magyarországon középiskolába felvételiző gyerekek három százaléka ért el.

Csak tájékoztatásul: 2007-től napjainkig, azaz 15 év alatt, az 50 magyar és 50 matek pontból a legjobb évben 41,3 volt az elért legjobb átlag magyarból, matematikából pedig 33,8 az eddigi legjobb elért átlagpontszám. A 2020-as, a pandémia által nehezített pályás évben az átlag matematika 27,3, a magyar 31,3 volt, tehát az országos összesített átlagpontszám 58,6 pont volt a 100-ból. Na és akkor így mondjuk ki még egyszer: 84 pont. A mikrokörnyezetemben senki gyereke még meg sem közelítette ezt a pontszámot. Tűnhetne kérkedésnek, vagy csak egy büszke anya dicsekvésének is, de az ide vezető utat azért kihagytam volna…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.