2021. november 12., péntek

EZ VOLT AZ IDEI LEGROSSZABB HÓNAP - NAGYOT BUKTAK MOST A BEFEKTETŐK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.12.


Az inflációs várakozások mozgatták világszerte a piacokat. Nagyot emelkedtek októberben az állampapír-piaci hozamok, a kötvényalapok hozamai így tovább estek. A hosszú kötvényekbe fektető alapok éves hozamai így már masszív, 5-6 százalékos mínuszban vannak.


Októberben ismét emelkedtek a hazai állampapír-piaci hozamok, idei leggyengébb hónapját produkálta a piac. A tovább emelkedő energia- és nyersanyagárak, a szállítási és termelési kapacitáskorlátok, az áruhiány tovább tolta felfelé mind az árakat, mind az inflációs várakozásokat. A szeptemberi magyar infláció 5,5 százalékra emelkedett, magasan a 3 plusz/mínusz 1 százalékos jegybanki célsáv fölött van, ráadásul a következő hónapokban is 6 százalék fölé várják a szakértők. (Az októberi infláció 6,5 százalék lett.)

A szeptemberi inflációs adat az USA-ban 5,4 százalékon, a maginfláció 4 százalékon ragadt. Az eurózóna 2008. óta példátlan 3,4 százalékos átfogó inflációja mellett a maginfláció is 2002. óta nem látott magasságba, 2,1 százalékra emelkedett. Egyre valószínűbb, hogy a magasabb infláció nem csak átmeneti jelenség lesz, és a jegybankoknak reagálniuk kell rá. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.