2021. november 11., csütörtök

FARKAS ZOLTÁN: A KERTKAPUN INNEN

HVG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2021.11.11.


Ha valaki ellenzéki pártot, szervezetet támogat, a kertkapuig sem jut. A veretes fenyegetést üzleti körökben Orbán Viktornak tulajdonítják, állítólag 2012-ben hangzott el, amikor az euróövezeti válság, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott pávatánc és a kormány unortodox politikája miatt zsugorodott a gazdaság, s még az is felsejlett, hogy össze fog omlani. Akár elhangzott, akár nem, a tények hitelesítik. A kiszemelt vállalkozásokat – informatikai és energetikai cégeket, szállodákat, bankokat – valamilyen manőverrel megszerezte az állam vagy a kormányfő baráti köre, a vagyon újraosztása hosszú évek óta töretlenül folyik. A jól prosperáló gazdasági társaságok tulajdonosai gyakran kapnak „vissza nem utasítható” ajánlatot, s ha vonakodnak ennek eleget tenni, az eladást „hatósági eszközökkel” is „serkentik” – vetette fel 2019-ben megjelent könyvében az azóta elhunyt jogászprofesszor, Sárközy Tamás. A Gazdaság rovat ezúttal az áldozatok közé sorolódott műtrágyakirállyal, Bige Lászlóval közöl interjút.

Két oltás után koronavírusos lett Kósa Lajos, kórházban kezelik – ezt a hírt aligha lehet némi kajánság nélkül olvasni. Mert bár magától értetődően kíván szerkesztőségünk jobbulást a Fidesz alelnökének, nem feledhetjük, milyen sületlenségeket beszélt az elmúlt másfél évben. Például azzal érvelt a Szputnyik vakcina mellett, hogy a lakosság nagy része korábban is orosz oltást kapott, ráadásul ő a skarlát ellenit is felfedezte, holott nincs ilyen. Máskor azt mondta, végső védelemnek lehet tekinteni, ha a lakosság felét átoltották. Ez sem jött be. Szeptemberben pedig azzal toborzott nézőket a Zamat gasztrofesztiválra, hogy vége a járványnak. Kósát a melléfogások sorában a kormány reklámarca, Merkely Béla, az orvosi egyetem rektora követi, aki előbb úgy nyilatkozott, hogy nem lesz negyedik hullám, majd úgy, hogy elsősorban az oltatlanok fertőződnek meg. Utóbbit Bige és Kósa esete árnyalja. A kormányzat járványügyi mulasztásait Magyarország rovatunk taglalja, amely Kósa elszólását sem hagyja figyelmen kívül, hogy a mobilok megfigyelésére alkalmas Pegasus kémfegyvert a Belügyminisztérium vásárolta meg.

Szlovákiát lefilmezési botrány rázta meg. Amikor a rendőrök vadorzókat keresve kameráztak be egy vadászházat, hogy, hogy nem, Robert Fico volt kormányfőt fülelték le, aki korrupciós ügyekbe bonyolódott oligarchák embereivel tárgyalt – idézi fel a Világ rovat. Erdogan rendeleti kormányzása megnövelte a korrupciót, félrevitte a monetáris politikát, a hatalom befolyása alá helyezte az igazságszolgáltatást, és aktivisták, újságírók, volt tisztviselők ezreit záratta börtönbe – jellemzi a törökországi viszonyokat Hatfonatú selyemzsinór című írásunk, arról tudósítva, hogy az eltérő irányzatú ellenzéki pártok szövetkeztek, hogy választáson váltsák le az ország teljhatalmú vezetőjét, és visszaállítsák a demokráciát.

Nagyban és kicsiben is akadoznak a kormányzati projektek. A jogállamisági vita miatt a 2500 milliárd forintra kalibrált Helyreállítási tervet eddig az Európai Unió nem fogadta el, az ennek részeként megjelölt lakossági napelemes programot mégis beindította a kormány – saját költségvetési forrásaiból. Így 35 ezer háztartás részesülhet 2,9–11,3 millió forint közötti támogatásban még a választások előtt. A voksvadászatra is alkalmas akció ellentmondásait Fókuszban rovatunk tárta fel. A 2017-es nemzeti lőtérprogram első ütemének negyven objektumából tizenhatnak pedig már 2018-ra fel kellett volna épülnie, de idén novemberig egyet sem adtak át, a kormányhoz közeli vállalkozók némelyike azonban már így is nyertesnek érezheti magát.

Hatalommal való visszaélés, a munkatársakhoz fűződő munkahelyi és magánkapcsolatok összemosása, függőségi viszonyok kihasználása – e vádpontok alapján váltották le Németországban a Bild Zeitung főszerkesztőjét. A Szellem rovatban közölt beszámolóból kiviláglik, nem az volt a baj, hogy a napilap keményen bírálta a kormányzat járványügyi intézkedéseit – ettől a főszerkesztő még lazán kisétálhatott volna a kertkapun.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.