2021. november 27., szombat

KEDVEZŐBB FELTÉTELEK A FIDESZ-LOVAGOKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.11.27.


Alig fogadták el, máris tovább alakítják a várnegyed bérlakásainak eladását kötelezővé tévő frissen módosított lakástörvényt.


Palkovics László nem tervezi megvenni az I. kerületben található Táncsics utcai lakást – válaszolta a Népszava kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. A szóban forgó bérlakást a tárcavezető egy győri magánlakás korlátozott idejű bérleti jogáért cserélt el még 2013-ban, hogy családjával közelebb lehessenek a szintén a Budai Várban élő anyósáékhoz. Vélhetőleg az innovációs miniszter lesz az egyetlen, aki (egyelőre) nem él a Fidesz által kezdeményezett lakástörvény biztosította kedvező bérlakás-vásárlási lehetőséggel. 

 Az I. kerületi önkormányzatnál ugyanis már többen is jelezték vételi szándékukat, a kérelmek jogszabályi megfelelőségét már vizsgálja a kerület. Az önkormányzat egyébként közbeszerzési eljárásban választotta ki az értékbecslőket, akik a törvény által kötelezően értékesítendő ingatlanok forgalmi értékét meghatározzák – mondta V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester a Népszavának. A kerületnek építészeket is fel kellett fogadnia, mivel a lakástörvény módosításával megvásárolhatóvá vált lakások jó része olyan épületben van, amelyet még nem alakítottak társasházzá és az ehhez szükséges tervdokumentáció sincs meg, így ezeket az önkormányzatnak kell megrendelni. Ráadásul nagyon sürgős a dolog, hiszen a november közepén hatályba lépett jogszabály szerint a vételi igény benyújtásától számítva hat hónap áll az önkormányzat rendelkezésére, hogy megállapítsák a vételárat, amihez azonban a társasházzá alakításra is szükség van. Ha nem teszik meg határidőre, illetve a megajánlott vételárat a bérlő nem fogadja el, akkor a fővárosi kormányhivatal jelölheti meg az árat, amelyen a Budavári Önkormányzat kénytelen lesz értékesíteni az ingatlant. Ez okoz némi aggodalmat a kerületben, hiszen a fideszes Sára Botond vezette hivatal nem számít az ellenzéki önkormányzatok nagy támogatójának.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lakástörvény nagy felháborodást keltő módosításának első verziója valamennyi bérlakás eladását kötelezővé tette volna az önkormányzatoknak. Ezt később a budai várnegyedre, illetve a világörökségi helyszínekre és ezek védőövezetére szűkítették. Tehát az V., a VI. és a IX. kerület érintett önkormányzati lakásainak bérlői is bejelenthetik vételi szándékukat. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere lapunknak megerősítette, ők is érintetettek, de még senki nem jelezte a bérlők közül, hogy vásárolna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.