2021. november 12., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.11.10.


A SZERK
.

A SZERK.
Kisfiúk és kislányok

A kétharmados fideszes többségű Országgyűlésen simán átment egy ellenzéki törvénymódosítás. A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el a párbeszédes Szabó Tímea azon javaslatát, amely eltörli az országos népszavazás tilalmát az országgyűlési, az európai parlamenti és az önkormányzati választást megelőző és követő 41 napon belül.

A SZERK.
Méltóságos uram áldásával

Az egy szent ember, tudniillik, a Kövér dr., az nem lop, az nem lett milliárdos, annak nincsenek vállalkozásai, ugyan dehogy, az csak a családjának él – jól tudjuk ezt mindnyájan itt a röghazában. S hogy ez mennyire így van, annak hiteléül pont a forrás személye szolgál, hisz az maga Kövér dr. – ő csak tudja.

A SZERK.
Szent Erzsébet szupersztár

„Urunk, Jézus Krisztus, szeretett Mesterünk! Teljes szívünkből hálát adunk Neked, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egész folyamán különös erővel átélhettük jelenléted csodáját, szereteted szelíd és ellenállhatatlan erejét. Hittük eddig is, de most meg is érezhettük, hogy ami történt, nagyobb, mint mi vagyunk.”

PUBLICISZTIKA

LJUPCSO POPOVSZKI
Hogyan esett az EU csapdájába Zoran Zaev?
Megbukik a progresszív macedón kormány, Nikola Gruevszki hazatérhet

Miután pártja, a Szociáldemokrata Unió (SDSM) súlyos vereséget szenvedett az október 17-én és 31-én tartott kétfordulós helyhatósági választásokon, Zoran Zaev kormányfő bejelentette: lemond posztjáról.

EGOTRIP


VAJDA GERGELY
Zene hetilapra
Pálfi György vadászgépe

Egy híján húszéves a 21. századi magyar filmek talán legmuzikálisabbika, a Pálfi György írta és rendezte, 78 perces Hukkle. Az igazság az, ha 13, 29 vagy 37 éves lenne, akkor is írnék róla.

SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles
I mint intéző (A futball ábécéje)

Schäffer László emlékének

BELPOL

INTERJÚ
„Nálunk pont fordítva történt”
Köllő János közgazdász a minimálbér-emelés hatásairól

A választásokhoz közeledve húszszázalékos minimálbér-emeléssel igyekszik kedveskedni a kormány a jövő év elejétől. De van-e értelme közgazdasági és méltányossági szempontból a minimálbérnek? Sikerült-e valaha is elérni az ettől remélt társadalmi, gazdasági célokat? Erről is kérdeztük a téma kutatóját.

MÁRKI-ZAY PÉTER ÉS A MINDENKI MAGYARORSZÁGA MOZGALOM
Kinőtték magukat

A Mindenki Magyarországa Mozgalom eredetileg azt a célt tűzte ki, hogy katalizálja a közös jelöltek állítását, egy hónapja viszont előválasztási győzelemhez segítette Márki-Zay Pétert. Honnan jött és mit akar ez a szervezet, amely ma már önálló politikai erőnek mutatja magát?

INTERJÚ
„Jelentős rést üt a közvetlenség elvén”
Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a távkihallgatások fonákságairól

Hogyan végezze munkáját az ügyvéd, ha ügyfelét a bírósági tárgyaláson Skype-on keresztül hallgatják meg? A tárgyalóteremben üljön, vagy a büntetés-végrehajtás elkülönített szobájában a védence mellett?

AZ ÚJBALOLDAL MAGYARORSZÁGON
Pirosra zöldet

A 2019-es önkormányzati választás eredménye nemcsak az ellenzéki választóknak, de az újbaloldali szerveződéseknek is reményt adott arra, hogy előrébb léphetnek. Van-e esély arra, hogy az újbaloldaliság ténylegesen megjelenjen a politikai palettán?

KOVÁCS JÓZSEF FIDESZES KÉPVISELŐ, A FIA MEG A MENYE A NER-BEN
Ahány ház, annyi Kovács

A Gyulai Járásbíróság új elnöke lett a napokban Kovácsné Polyák Tímea, Kovács József helyi fideszes országgyűlési képviselő menye. Fiát, Kovács Tamást 2016-ban vonatkozó szakmai előélet nélkül a NAV Békés megyei igazgatójává nevezték ki. Kovács József 2022 áprilisában újraindul egyéni körzetében.

ZENE

INTERJÚ
„Az emberi élet bizonyítéka”
Thomas Hampson énekes

Fiatalkorától kezdve elkötelezett dalénekes, és évtizedek óta szenvedélyesen tanítja is a dalirodalmat. Alapítványával, a Hampsonggal hatalmas és változatos anyagot szolgáltat minden érdeklődőnek. Ezerhez közelít az általa énekelt és tanított dalok száma, az operában pedig a hangfajához illő, komplex rosszfiú-szerepeket szereti.

INTERJÚ
„Nem igazán értették”
Pap Béla – Ippolit Matvejevics

A szolnoki pop-rock színtér egyik legérdekesebb és talán többre hivatott zenekara volt az 1985 és 1991 között működő Ippolit Matvejevics. A magyar underground legsikeresebb éveiben álltak elő színházi elemekkel is átszőtt különös produkciójukkal, de megmaradtak ígéretes zenekarnak. Ám az idén megjelent első lemezük, amelynek elég beszédes a címe: Egy sosem volt legenda feltámadása. A kiadás mögött az együttes szövegírója, Pap Béla állt.

MI A KOTTA?
Férjfias sztil

Klasszikus zenei programajánló a 2021/45. hétre

FILM

INTERJÚ
„Jól öregedett”
Daniel Brühl színész

Első rendezésében, a minap a mozikba került Saját lifttel a pokolba című filmben egy Daniel nevű, híres német színészt játszik. Budapestről, osztrák kiejtésről, a Marvel-filmekről, Dragomán regényeiről és természetesen a Good bye, Lenin!-ről is beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Macskataraj

Amikor Sztupa és Troché a makói piacra siettek, Sztupa az egyik közeli keresztutcában lelassította a lépteit: Troché, emlékszel az első Pulitzer-díjunkra?

KRITIKA

FILM
Tükör és ellentét
Julia Ducournau: Titán

Miután a Titán elnyerte az Arany Pálmát Cannes-ban, a filmértők többsége kissé meg volt döbbenve; mintha Julia Ducournau filmje az égből pottyant volna a Riviéra decens közönségének ölébe.

KÖNYV
Vérfürdőváros
Ungváry Krisztián: Budapest ostroma

Új fejezetekkel kibővülve, új források alapján átdolgozva jelent meg az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb és legnépszerűbb történeti munkája.

KÖNYV
Alvajárók és ágyrajárók
Kérdések és válaszok a dualizmus kori Magyarországról 1867–1918

Oh, azok a mi szép, dicsőséges és egyértelmű történelmi bukásaink! Mennyi erőt meríthet belőlük még akár ma is a magyar történeti tudat, no meg kollektív áldozati önképünk! Ezzel szemben mennyire ellentmondásosak és kényelmetlenek a félig-meddig sikeres korszakok.

KIÁLLÍTÁS
Gomba és gyémánt
Anca Benera & Arnold Estefán: A természetalatti

A 2011 óta együtt dolgozó művészpáros nem ismeretlen a magyar képzőművészeti szcénában; 2013 óta számos egyéni és csoportos kiállításuk volt, legutóbb a Ludwig Múzeum Slow life kiállításán szerepeltek.

SZÍNHÁZ
Rabtánc a lábon
Láthatáron Csoport: Mit ér, ha?

A nézőtérrel szemben vörös bársonyfüggöny, a padlón rózsaszín szőnyeg (látvány: Horváth Jenny és Komesz Borbála). Az első jelenetben az ezüst különböző árnyalataiban járják táncukat a szereplők, ruhájukon a születési dátumukat közlő rajtszámok. A fokozatosan kudarcba fulladó, készakarva nevetséges koreográfia tökéletesen megalapozza az egész előadás hangulatát.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Csak oda kell menni”

Göttinger Pál rendező

VISSZHANG

VISSZHANG: KONCERT
Elgar: Gerontius álma

Jé, hát Elgar ilyet is tud? Minél őszintébb lehetett ez a rácsodálkozás, annál inkább pirulásra késztető is egyben, hiszen a Magyar Rádió zenei együtteseinek mindenszentek estéjén megrendezett koncertje egy deklarált fő művet kínált.

VISSZHANG: LEMEZ
Idegen: Vasárnap

Harmadik nagylemezét készítette el az underground-alternatív hagyományokból építkező zenekar, amelyet a 30Y és az Esti Kornél kiadója karolt fel.

VISSZHANG: LEMEZ
Nina Kotova: Brahms, Reger, Schumann

Bár az ötvenkét éves orosz-amerikai csellista a nemzetközi élvonalba tartozik, a magyar közönség még nem fedezte fel.

VISSZHANG: KONCERT
F. O. System

A dark-gothic zenekar évi egy koncertje a hazai underground zenei szcéna nagy eseménye.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Britney kontra Spears

Ha valaki évek múltán egy pincéből kerül elő, mindenki, akinek feltűnhetett volna, hogy valami nem stimmel fogva tartója életvitelével, sopánkodik, hogy ó, ha tudtam volna.

VISSZHANG: FILM
A vadnyugat törvényei szerint

A klasszikus amerikai westernben (még a sokat dicsért revizionista változatokban is) szisztematikusan törölték a fekete pisztolyhősöket.

VISSZHANG: FILM
Utolsó éjszaka a Sohóban

Szegény Ellie, mindene London és a hatvanas évek, ideálmodja vissza magát a zord jelenből és hopp, már nem is egy vidékről felköltözött szürke egér, hanem ő Sandie, a Swinging Sixties aranytorkú ígérete.

VISSZHANG: KÖNYV
Byung-Chul Han: A szép megmentése

Ha vannak sztárszakácsok, sztárközgazdászok vagy sztárállatbefogók, akkor miért ne beszélhetnénk sztárfilozófusokról is?

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/45.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/45.

Rövid hírek: ősember, bálna, gyógynövény

Szüret 2021/45.

Mókás és dühító gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

EGY FIATALEMBER HALÁLA TARNAZSADÁNYBAN
„Eltemettem a 22 éves fiamat is”

Tavaly szeptemberben meghalt egy 22 éves Heves megyei fiatalember, miután bika fantázianevű dizájner drogot fogyasztott. A család szerint bár vannak bizonyítékok, a terjesztőt máig nem vonták felelősségre. A konkrét tragédia általános és súlyos problémát jelez.

INTERJÚ
„Félnek a megbélyegzéstől”
Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke a poszt-Covid-depresszióról

A koronavírus számtalan nyomot hagyhat maga után, a szív- és érrendszeri vagy neurológiai tünetek mellett a leggyakoribb következmény a poszt-Covid-depresszió. A kezelési lehetőségekről és az ellátórendszer leterheltségéről az ELTE Fejlődés- és Klinikai Gyermek­pszichológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát, pszichiáter szakorvost kérdeztük.

FOGSZORÍTÁS, FOGCSIKORGATÁS
Csak lazán

A fogszorítás, fogcsikorgatás nem csak az alvópartnerünk számára ijesztő, a bruxizmusnak hívott jelenség számtalan olyan tünetet okoz, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a fogorvosunkra tartozik.

LOKÁL

BOZAI ÁGOTA
És aztán ledőlt a fal…
Ez történt (velem) Budapesten 1989 csodás nyarán és őszén

Éppen friss kolozsvári magyar–angol szakos bölcsész-tanári diplomámat honosíttatni mentem az ELTE BTK Piarista közi dékáni hivatala felé gyalog a Tanács (Károly) körúton 1989 nyarán, amikor szembejött a történelem.

GASZTRO


KERTÉSZ LESEK
Elisabeth

Szentendre, Duna-part, Elisabeth

CHILI&VANÍLIA
Csak a citrom

Citromos spagetti – két változatban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.