2021. november 11., csütörtök

NÁLUNK TITKOLJÁK A SZÁMOKAT, MÁS ORSZÁGOK ALAPOSAN ELEMZIK, HÁNYAN FERTŐZŐDNEK MEG A BEOLTOTTAK KÖZÜL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.11.11.


Magyarországon is előfordul, hogy beoltott emberek fertőződnek meg koronavírussal, kis részük kórházba is kerül vagy meghal, de erről nincsenek hivatalos adatok. Nincs miért visszatartani azonban ezeket az információkat, mert a romániai, amerikai, izraeli, német adatok is inkább az oltások hatékonyságát mutatják. A kortól, az oltás idejétől és más tényezőktől függően ezer beoltottból 2, 20 vagy 120–180 alany fertőződhet meg, a súlyos betegség kialakulásának valószínűsége azonban számos tanulmány szerint nagyon csekély. Jól látható ugyanakkor, hogy az idővel csökken a vakcinák által nyújtott védelem, és különösen az időseknél szükség lehet a harmadik oltásra.


Dávid május 31-én kapta meg a második AstraZeneca-oltását. Négy és fél hónap telt el, amikor októberben a feleségével elmentek egy zárt térben tartott rendezvényre. Sokan voltak, és nem volt rajtuk maszk. Dávidnak három nappal később kezdődtek a tünetei: láz és fáradtság. Éjjel arra ébredt, hogy reszket, rázza a hideg. Lázasan ébredt, és hullámokban, gyógyszerektől függően ment fel és le a hőmérséklete.

„Egy adott ponton az érintésmentes lázmérő 41 fokot mutatott a homlokomon. Akkor elővettük a higanyost, az csak 39,5-et mért, és inkább annak hittünk. Este már megnéztük, hogy mi a 0–24-es kerületi ügyelet száma, de az is átfutott az agyamon, hogy ha ez így folytatódik, akkor mentőt kell hívni. A fura az volt, hogy nem éreztem magam igazán rosszul, csak amikor már másfél-két órája nem ment le a magas láz.”

A láz aztán harmadnapra elmúlt, amikor visszajött, akkor már egy fél adag lázcsillapító is levitte. Akkor ment ki Dávidékhoz a hatósági tesztelő, aki azt mondta: nem is csinálja meg a PCR-t, mert az antigénteszt annyira gyorsan és egyértelműen mutatta a koronavírus-fertőzést jelző csíkot. Dávid onnantól már sokkal jobban volt, köhögött, egy-két nap fekvés után már tudott főzni, tenni-venni. Összességében úgy számol: három napig volt beteg, utána még négy napot pihent, és aztán kicsit nehezen ment neki a munka. Pár nap csúszással ugyanez megismétlődött a feleségénél, akinél azonban az egész egy bakteriális felülfertőződés miatt elhúzódott, és nagyjából kétszer ennyi ideig tartott, kábé ugyanilyen intenzitással.

A betegség után a legfurább az volt, hogy Dávid másként érezte a szagokat és az ízeket. „A kávénak pokoli hamuszaga volt, mintha egy radioaktív senkiföldjén sétálnék, a pirítósnak szintén, a frissen sütött kenyérből csak az orrfacsaró erjedést éreztem. Pár nap után ez is elmúlt, de addig azt hiszi az ember, hogy megbolondult, és mostantól mindennek más lesz a szaga, és úgy kell leélni az életét, hogy egy csésze hideg salakkal indítja a napot.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.