2021. november 11., csütörtök

NEM CSAK A JÁRVÁNY MIATT RETTEGHET A VILÁG - VÁLSÁGOT OKOZHAT A KÍNAI INGATLANFEJLESZTŐ CSŐDJE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.11.11.


Miközben a pénzvilág reménykedve figyeli a járvány utáni kilábalás jeleit, egy kínai ingatlanbefektető, az Evergrande csoport bedőlésétől és annak következményeitől retteg, hovatovább hónapok óta. Senki sem tudja honnan, de a mentőpénzek eddig az utolsó pillanatban rendre megérkeztek. Kérdés, ez mindig így lesz-e.


Nem volt elég a pandémia, a miatta elrendelt korlátozásokból fakadó válság, egy kínai „bomba” is egyre borzolja a kedélyeket. A világ legnagyobb adósságokkal terhelt ingatlanfejlesztője, a kínai Evergrande érzékelhetően billeg. A Financial Times korábban figyelmeztetett, hogy a bukás bekövetkezte a Lehman emlékezetes, a 2008-as válságot kiváltó csődjénél sokkal rosszabb következményekkel járhat.

A társaságnak már szeptemberben voltak nehézségei kövénykamatainak kifizetésével, és tegnap délutánig kellett újabb 148 millió dollárt kifizetnie hitelezőinek, néhány 2022-es, 2023-as és 2024-es kötvénysorozata után. A hitelezők között magánszemélyek mellett több kínai nagybank is megtalálható, de akadtak befektetők a világ minden tájáról. Mattie Bekink, az Economist Intelligence Unit (EIU) munkatársa a BBC-nek leszögezte: az Evergrande 171 hazai banknak és 121 egyéb pénzügyi cégnek tartozik.

Ha a cég bedőlése mégsem okozna olyan csődsorozatot, mint a Lehman Brothers-é annak idején, a hitelezés visszafogása kihathat a világgazdaság szinte összes ágazatára. Már csak kiterjedtsége miatt is. A társaságot 1996-ban alapította egy kínai üzletember, foglalkozott palackozott víz eladásával, sertéstenyésztéssel, jelentős szerepet játszott az ingatlanpiacon, akad benne még elektromos autót gyártó üzem is, és a tulajdonosa Kína legjobb profi futballcsapatának is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.