2021. november 13., szombat

REJTÉLYES TÖRTÉNETEIM: ELBERT JÁNOS HALÁLA – II. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2021.11.12.


Az első részben megírtam: Elbert János, a neves magyar irodalomtörténész és egyetemi tanár 1983. március 9-én Siófoknál a Balaton sekély vízébe fulladt. Az ellentmondásos esetet a hatóságok nem vizsgálták, egyszerűen balesetnek minősítették.

Pedig politikai gyilkosság történt.

1983-ban indiai külszolgálatban voltam, a történet pedig, különös módon ott, Delhiben folytatódott. Megismerkedtem egy szovjet diplomatával – akkoriban még létezett a Szovjetunió –, akinek munkácsi születésű magyar felesége volt, így lettünk jóban, összejártunk, gyakran vendégeskedtek nálunk. A sokadik találkozó után elmondtam neki az Elbert-ügyet, ami akkor foglalkoztatott, ő pedig érdekes dolgokat mesélt.

– Amikor megválasztják a szovjet párt vezetőjét, a KGB minden alkalommal „körülnéz” a környezetében, nem találnak-e valakit, aki esetleg kellemetlen, kompromittáló lehet számára a későbbiekben. Ha esetleg felmerül ilyen személy, nem sokat teketóriáznak, hanem balesetnek álcázva ügyesen megszabadulnak tőle. Miután Andropov 1982. novemberében lett pártfőnök, könnyen lehet, hogy – többek között – Elbertet valamiért gyanúsnak tartották. Lehetséges volt ez annál is könnyebben, mert Andropov 1956-ban budapesti nagykövet volt és köztudottan szerepe volt az ellenforradalomnak nevezett megmozdulás leverésében, és Nagy Imre eltávolításában.

Tehát Andropov és Elbert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.