2021. december 31., péntek

AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN ELSŐSORBAN A BETEGEK ÉRDEKÉT KELL FIGYELNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.31.


„Lépésről lépésre fogjuk tudni azokat a folyamatokat megállítani és visszafordítani, amelyek ahhoz a szomorú helyzethez vezettek, ami ma az egészségügyben zajlik” −- mondja Szelényi Zoltán, az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus főorvosa. Az orvos-közgazdász, az MSZP egészségügyi tanácsadója szerint egy több évtizeden át „lerohasztott” rendszert nem lehet egyik pillanatról a másikra megjavítani, ahogy az utóbbi tíz évben végrehajtott nagyon káros beavatkozásokat sem lehet egyik pillanatról a másikra jóvátenni. Most el kell indítani a folyamatot. Ennek az első két lépése az egészségügyi minisztérium felállítása, és a szolgálati jogviszony visszavonása.


Az egyesült ellenzék szerdán mutatta be az egészségügyi programját. Ön szerint mi az, amiben alapjaiban különbözik a jelenlegi egészségügytől?

– Alapvető különbségek vannak a jelenlegi helyzet és az ellenzék egészségügyi programja között. A legfontosabb, hogy az ellenzék önálló egészségügyi minisztériumban gondolkozik. Bebizonyosodott ugyanis, hogy ebben a fajta „megaminisztériumban”, amiben − mint egy franciasalátában – minden bele van vágva, nincs megfelelően reprezentálva az egészségügy. Ennek véget kell vetni, és az egészségügynek valódi képviseletet kell a kormányban biztosítani! A másik nagyon komoly különbség az – és ebben minden ellenzéki szakértő egyetért −, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvényt vissza kell vonni. Természetesen a bérrendezés eredménye megmaradna, sőt, jótékony hatását még ki is terjesztenénk: például a szakdolgozók bérét is megemelnénk. Azokat a kitételeket azonban, amelyek hátrányosan érintik az egészségügyi dolgozókat, mi eltöröljük. Ezek a következők: a kirendelhetőség, a szabadságok csökkentése, a másodállások korlátozása, vagy például az, hogy a rendőrségi dolgozókhoz hasonlóan, az egészségügyi dolgozók is megbízhatósági eljárás alá vonhatók, vagyis, titkosszolgálati eszközökkel megfigyelhetők. Úgy véljük, ezeket a hátrányos intézkedéseket meg kell szüntetni. Értelmetlenek, és káros hatásuk van az amúgy is óriási szakemberhiánnyal küzdő egészségügyre. Az egészségügyi dolgozók megbízhatósági eljárás alá vonhatóságával kapcsolatban egyébként személyesen alkotmánybírósági beadványt is írtam. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.