2021. december 19., vasárnap

INKÁBB BÉKETEREMTŐ, MINT KONFLIKTUSKERESŐ EMBER VAGYOK - INTERJÚ FREUND TAMÁSSAL

HÍRKLIKK
Szerző: LÁSZLÓ ÁGNES
2021.12.19.


Kétrészes interjú készült Freund Tamással, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével. Az első részben többek között elmondta, hogyan lett egy ifjú biológusból és egyúttal zenészből nemzetközileg elismert agykutató. A következőkben elsősorban a tudományról és arról faggatja a riporter – akivel régi ismerősök és ezért tegeződnek –, hogy mit akar elérni a tudós testület első embereként.

Milyen érzés volt, hogy 2000-ben te kaptad meg az első Bolyai-díjat, amit a kis magyar Nobel-díjnak is neveztek annak idején, és aminek a legfőbb célkitűzése az volt, hogy a díjazott személyén keresztül a fiatalok felfigyeljenek a tudomány jelentőségére és szépségére ?

A díjat alapító Somody Imréék elég hangsúlyosan kiemelték, nehogy azt higgyem, hogy itt csak bekasszírozzuk a díjat, aztán szépen hátradőlünk otthon a fotelban, hanem segítségükre kell lennünk a díj egyik céljának elérésében, hogy ne csak a színészeket, sportolókat sztárolja a média, hanem a tudósokat is. Azokat, akiket valami miatt lehet és érdemes a figyelem középpontjába állítani. Én abszolút átéreztem ennek a jelentőségét. Beláttam, hogy korábban én sem helyeztem túl nagy hangsúlyt arra, hogy a tudományos eredményeinket népszerűsítsük, és a laikus érdeklődők számára is elérhetővé tegyük. Korábban semmilyen tapasztalatom nem volt a rádiós, televíziós interjúkban, és ahhoz, hogy heteken keresztül egyik stúdióból menjek a másikba, minden erőfeszítésemre szükség volt. A közszereplés tőlem mindig idegen volt. Megnyílni inkább csak szűkebb baráti körben szoktam, hogy kiálljak a nagy nyilvánosság elé, abban semmi gyakorlatom nem volt és a személyiségemtől is kicsit idegen. De soha nem bántam meg, mert rutinra tettem szert, és megtanultam megfogalmazni az eredményeinket közérthető formában. Ez nagyon fontos. Magamon is észrevettem, hogyha le tudom csupaszítani a felfedezésem fő üzenetét olyan szintre, hogy az a laikus számára is érthetővé váljon, akkor én is új megvilágításban látom azokat, és volt már rá példa, hogy akkor jöttem rá néhány továbblépési lehetőségre. Ez nagyon hasznos volt és mindenkinek ajánlani tudom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.