2021. december 3., péntek

JASON STANLEY: „MAGYARORSZÁG MOST FONTOS. JÓL TELJESÍT A FASIZMUS SZÍNPADÁN” - INTERJÚ JASON STANLEYVEL, AZ ÍGY MŰKÖDIK A FASIZMUS CÍMŰ KÖNYV SZERZŐJÉVEL. II. RÉSZ

MÉRCE
Szerző: PIRÓTH ATTILA
2021.12.03.


Jason Stanley Így működik a fasizmus
című könyve december közepén jelenik meg magyarul. A könyv a fasizmus számos, egymással összefonódó aspektusát ismerteti, sokféle példát bemutatva, klasszikusakat és maiakat egyaránt. A könyv megjelenése alkalmából Piróth Attila, a könyv fordítója beszélget a Jason Stanley-vel. Az interjú első része itt olvasható.

Piróth Attila: Ahogy Noam Chomsky is megjegyezte: „Úgy lehet a legokosabban elérni, hogy az emberek passzívak és engedelmesek maradjanak, ha szigorúan behatároljuk az elfogadható vélemények spektrumát, de e spektrumon belül engedélyezzük a nagyon élénk vitákat.” A látványsportok ideális terepnek látszanak ehhez.

Jason Stanley: Igen.

PA: Ugyanakkor a fasiszta politika és a látványsportok közti kapcsolat sokkal messzebbre nyúlhat a sima „kenyeret és cirkuszt” megközelítésnél. Konkrétan: a szurkolók hangos és megfélemlítő csoportja rasszista és egyéb szélsőjobboldali nézeteket fejezhet ki – vagy mobilizálható az autoriter hatalom támogatására.

JS: Van ebben egy macsó férfiasság, ami remekül illik a melegellenes politikához.

PA: Pontosan. Ezt láttuk is nemrég, amikor egy meccsen melegellenes transzparenseket mutogattak. Emellett az ilyen csoportok – ahogy az Éjszakai Farkasok Oroszországban, vagy más motorosbandák több más országban is – lehetővé teszik a fasiszta pártok számára, hogy kiszervezzék a megfélemlítést és az erőszakot, erre is láttunk példákat.

JS: Erőszakos futballszurkoló-bandákra?

PA: Amikor egy szocialista párti politikus népszavazási kérdést akart benyújtani, tucatnyi nagydarab szurkoló állta el az útját még 2016-ban. És többször előfordult, hogy amikor a tiltakozók a Fidesz székházát vették célba, futballszurkolókat mozgósítottak, gyakorlatilag azért, hogy a rendőrségnek ne kelljen közbelépnie, és lehessen megfélemlítést alkalmazni. Oroszországban az Éjszakai Farkasok nagyon közel állnak Putyin hatalmi köreihez, és más országokban is a hasonló motorosbandáknak lehet kiszervezni az erőszakos fellépést. Van valamilyen általános tendencia? Tudná jellemezni a hatalom dinamikáját egy ilyen leosztásban, ahol a politikai hatalom és a futball- vagy egyéb szurkolók egymásra találnak?

JS: Úgy gondolom, arról van itt is szó, hogy a fasizmusnak részei az önbíráskodók, akiket támogat a rendőrség. Nekik szabad erőszakosan fellépni. Tudjuk, például az Egyesült Királyságból, hogy az erőszakos jobboldali önbíráskodó csoportok gyakran a futballklubokban találhatók. Valójában egész Európában így van. Németországban, Kelet-Németországban bizonyosan. Úgyhogy azt látjuk, hogy a futballklubok olyan helyek Európa-szerte, ahol a szélsőjobb beágyazott. Nem meglepő, hogy Magyarországon is ez van. Aggasztó, amikor nem hivatalos, illegális, potenciálisan erőszakos önbíráskodó csoportok szabadon tevékenykedhetnek, és a rendőrség nem korlátozza őket. Ezt látjuk manapság az Egyesült Államokban. Éppen ma mentették fel Kyle Rittenhouse-t, miután megölt két embert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.