2021. december 19., vasárnap

,,LEVEGŐT NEM KAPTUNK, ANNYIAN JÖTTEK” – A NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY ELSŐ NAPJAI

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.12.18.


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten indult aláírásgyűjtés Karácsony Gergely két népszavazási kérdésében, amely mögé az ellenzéki összefogás is beállt, és meghirdette közös népszavazási kampányát. A referendumhoz szükséges ajánlóíveket Karácsonyék szerdán vették át a Nemzeti Választási Irodától, a Szikra mozgalom aktivistái pedig már egyből aznap el is kezdték gyűjteni az aláírásokat. Az első nap tapasztalatairól beszélgettünk Roskó Mirával, a mozgalom egyik aktivistájával. A Szikra önkéntese arról számolt be, hogy a Fudan-ügy jobban érdekli az embereket, mint az álláskeresési járadék meghosszabbítása, és akadtak fideszes választópolgárok is, akik azért írták alá az íveket, hogy a népszavazáson majd nemmel voksolhassanak.


Ahhoz, hogy a népszavazást a választás napjáig biztosan ki kelljen írnia a kormánynak, az ellenzéknek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie év elejéig. Az álláskeresési járadék jelenleg 3 hónapra szól, ami Európában példátlanul alacsony – ezt hosszabbítaná meg 9 hónapra az ellenzék. Az 500 milliárdos kínai hitelből finanszírozott Fudan Egyetem budapesti kampuszának tervéről szóló törvényt pedig hatályon kívül lehetne helyezni, ha a népszavazás megvalósulna. A Fudan Egyetem helyére tervezték eredetileg a Diákvárost, ami több bérlakást és kollégiumi férőhelyet biztosított volna, ha a Diákváros területéből nem engedett volna át a kormány a kínai egyetemnek.

,,Már az első nap rengetegen jöttek, levegőt nem kaptunk”– nyilatkozta a Szikra aktivistája. Elmondása szerint az embereket nemigen kellett összefogdosni az aláíráshoz, önként keresték meg őket, tudták, miről szól a gyűjtés.

Mira szerint a Fudan Egyetem ügye kiemelt fontosságú az emberek számára. Hozzátette, mindenki más motivációk miatt írja alá az ívet, van aki a lakhatási válság szempontjából ítéli el a beruházást, van aki ideológiailag nem ért egyet az egyetem megépítésével, és van, aki az adóforintjait félti.

A Szikra önkéntese szerint azonban probléma, hogy a záros határidő miatt nem tudnak részletesebben beszélgetni a választókkal az ügyről. Az álláskeresési járadékkal kapcsolatos népszavazási kérdésről az aktivista szerint sokan nem is hallottak, a tapasztalatok szerint azonban ennek ellenére majdnem mindenki aláírta mindkét ívet...

Karácsony Gergely két kérdése így hangzik:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.