2021. december 29., szerda

MEGSZORÍTÓ OSZTOGATÁSSAL KÉSZÜL A FIDESZ A VÁLASZTÁSOKRA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.12.27.


Egészen sajátos gazdaságpolitikát talált ki a magyar kormány annak palástolására, hogy a választás előtti osztogatásnak nincs megfelelő pénzügyi háttere. Ez az unortodox módszer lényegében azt jelenti, hogy egyszerre osztogat a kormány és vezet be megszorításokat. Az egész lényegében a kommunikáció kedvéért van, ugyanakkor rendkívül veszélyes játék olyan bizonytalan gazdasági helyzetben, mint a mostani. Azt is látnunk kell, hogy a választás előtti juttatások nagyobb része eseti, ugyanakkor a megszorítások legnagyobb vesztesei ismét azok az önkormányzatok, melyek vezetése ellenzéki.

Meglehetősen átlátszó a Pénzügyminisztériumnak az az indoklása, amivel a 750 milliárdos megszorító csomagot vezette elő. Először is nem megszorításnak, hanem megtakarításnak nevezi, másodszor a valódi okot elfedve a hiánycél megvalósítását nevezte meg célként. Márpedig, ha egy költségvetésből zárolnak egy ilyen hatalmas összeget, azt nem lehet másként értelmezni, mint megszorításként, ami rámutat arra a tényre, hogy az Orbán-kormány a választások közeledésével tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért.

Valójában Orbán Viktor számára édes mindegy, hogy az idei GDP arányos hiány 5,9 vagy 4,9 százalék lesz. A megszorítás valódi oka az, hogy abból a töménytelen pénzből, melyet a választások előtt kihajított az egyik ablakon, valamennyit visszafújjon a szél a másikon. Ez egyrészt némileg stabilizálja a költségvetést, másrészt jelzést küld a piacoknak, hogy amennyiben szükséges a kormányzat hajlandó kiadáscsökkentő intézkedéseket hozni. Ez az üzenet azért is fontos, mert amennyiben a hitelminősítő cégeknél rontják az ország adósságbesorolását, akkor igencsak romlik a költségvetés finanszírozhatósága...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.