2021. december 21., kedd

MINSZKET LÁTNI ÉS MEGHALNI. ÍGY CSEMPÉSZNEK BELARUSZ CÉGEK MENEKÜLTEKET

VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: SARKADI NAGYMÁRTON
2021.12.20.


Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rezsimjével kapcsolatban álló cégek húznak hasznot abból, hogy közel-keleti migránsokat csempésznek. Lengyel partnerünk, a Frontstory újságírói egy erdőben elhagyott iratpaksaméta alapján bukkantak egy ilyen vállalkozásra. A lengyel újságírók felfejtették az embercsempész-hálózat haszonhúzóit, és a belarusz rezsimet az embercsempészekhez kapcsoló, egyértelmű bizonyítékokat találtak.

Idén október végén a Lengyelország keleti határánál fekvő Białowieża-erdőben egy helyi természetjáró elszórt iratokra bukkant alig száz méterre a közeli országúttól. A lengyel-belarusz határ melletti Białowieża falut a közeli Hajnówka várossal összekötő út manapság különösen forgalmas: nap mint nap erre hajtanak el az embercsempészek járművei.

A sofőrök felveszik azokat a migránsokat, akiknek sikerült illegálisan, a rendőr- és katonai járőrök figyelmét elkerülve átjutni a belarusz-lengyel határon, és Németország irányába elhajtanak velük. A lengyel rendőrség figyeli az autóutat, a migránsok ezért az erdőben rejtőzködnek, amíg meg nem jelenik az embercsempészük járműve. Ekkor egy megbeszélt jelre kiszaladnak az útra és gyorsan beszállnak az autóba.

A 16 darab A4-es oldalt feltehetően egy, éppen egy ilyen jármű felé siető migránscsoport kísérője hagyhatta el az út mentén.

Az iratokat a megtaláló a lengyel erdőkben elveszett migránsoknak humanitárius segítséget nyújtó Granica-csoportnak adta át. Tőlük a dokumentumok a lengyel Frontstory újságíróihoz kerültek.

A lengyel újságírók állítják: noha az iratokból hiányzik néhány oldal, azokból mégis lehet arra következtetni, hogy miképpen utaztatnak szervezetten Belaruszba közel-keleti migránsokat. A Frontstory a dokumentumok alapján arra jutott, hogy a rendszer egyik kulcsfigurája Majid Al-Qaysi, Belarusz bagdadi tiszteletbeli konzulja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.