2021. december 22., szerda

NOVÁK KATALIN, AKIBEN ORBÁN VIKTOR MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT MEGLÁTTA AZ ERŐT ÉS A KURÁZSIT

TELEX
Szerzők: TÓTH-SZENESI ATTILA, TÓTH GERGELY
2021.12.22.


Novák Katalin, a Fidesz államfőjelöltje a főállású anyaságban megcsömörlött kétdiplomás, négy nyelven beszélő jogász-közgazdászként került először az Orbán-kormány látókörébe, és 2014-től ő lett a kormány egyre fontosabbá váló demográfiai politikájának fő képviselőjévé. 2017-től kezdve a Fidesz alelnöke, innentől kezdve már egyszerre volt a párt egyik vezető családpolitikusa, uniós bozótharcosa és Facebook-influenszere is.


2010-et írtunk. Novák Katalin akkor volt 32 éves, túl volt két diplomán, két év külügyminisztériumi referensi munkán és hét év gyesen, amit három gyermekével töltött odahaza. Ekkor nyerte el a Terézanyu Hangja különdíját egy keresetlenül őszinte írással:

„Gyakran vagyok türelmetlen. Sokat kiabálok, könnyen kijövök a sodromból. Bár még soha nem emeltem kezet a gyerekeimre, többször éreztem már azt, hogy legszívesebben én is fájdalmat okoznék nekik, amiért úgy felbosszantottak. Mintegy húszféle ételt főzök felváltva, a séták közben máshol jár az eszem, sokszor nincs türelmem minden bogárnál, virágnál megállni, lehajolni. Esténként könyvből mesélek, sokszor csak ülök a gyerekek mellett, és nincs türelmem a valódi játékhoz. Unom a bárgyú mesekönyveket, szeretnék két mondatot úgy váltani egy felnőttel, hogy nem szakít félbe senki, és minden vágyam csukott ajtó mellett pisilni. Szeretném hasznát venni a két diplomámnak, a négy általam ismert idegen nyelvnek, az élettapasztalatomnak. Hívnak vissza dolgozni. Felelős beosztásba, izgalmas területre, még izgalmasabb időszakban, tehetséges munkatársak közé. Nyolc órában.”

És hogy mi volt ez a felelős beosztás, izgalmas terület? Miniszteri tanácsadóként folytatta karrierjét Martonyi János külügyminisztériumában komoly képzésekkel a háta a mögött. A szegedi érettségi után a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen okleveles közgazdász diplomát szerzett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Párizs-Nanterre-i Egyetem közösségi és francia jogi képzésén.

A külügyből került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, ahol Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke lett. Az MTI híreibe 2013-ban került be először, amikor a frankofon kapcsolatokért felelős miniszteri biztos lett, ekkor még Veresné Novák Katalinként szerepelt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.