2021. december 3., péntek

OLTÁS ÉS TŰZOLTÁS

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.12.03.


Tegnap megkaptam a harmadik oltást, oltakoztam tehát, ahogyan azt fideszes újbeszél nyelven mondják. Flottul és gyorsan ment minden, aki részt vett ebben a folyamatban, tudta és tette a dolgát, barátságosak voltak és szakszerűek az oltóponton, úgy működött minden, mintha nem is ennek az országnak a jól ismert egészségügyében lennénk. Pedig nem egy drága magánklinikán szúrták belém a vakcinát, hanem egy önkormányzati rendelőintézetben. Magánügy volna mindez, de nem az, mert, mint cseppben a tenger, benne van minden, ami az oltások körül kialakult.


Például az a tanulság, hogyha az állam – jelen esetben a kormány – békén hagyja az ezzel foglalkozó szakembereket, akkor azok képesek normálisan megszervezni és végezni a munkájukat. Vagyis az a jó, ha szakmai kérdésekben hozzáértők, és nem a politika dönti el, hogy mi legyen az ilyenkor szokásos eljárás.

A kormány – élén Orbán Viktor miniszterelnökkel – most diadalmasan hirdeti az oltási akcióhét – már kettő – sikerét. Ami egyébként valóban igaz, ám ez a siker beismerés is egyben. Annak a beismerése, hogy nem az emberek buták, vagy éppen közönyösek a saját egészségük és életük megvédésével kapcsolatban, hanem arról van szó, amit sokan már a kezdetektől hangoztattak: fölösleges az előzetes regisztráció, mert csak bonyolítja és lassítja a folyamatot, elbizonytalanítja az embereket. Azért is fölösleges, mert amikor valaki oltásra jelentkezik, lakcím- és taj-kártyát kérnek tőle, és ezzel automatikusan regisztrálja magát. Ennél alaposabb regisztrációra nincs szükség, és nem is lehetséges. Arról nem szólva, hogy olyanok is vannak, akik a legszükségesebb kontaktuson kívül, nem kívánnak kapcsolatba kerülni a kormánnyal.

A kormány azonban kötötte az ebet a karóhoz, ragaszkodott az előzetes regisztrációhoz, aminek meg is lett az eredménye: a kezdeti felfutás után – volt idő, hogy a világelsők között voltunk oltakozásban – jöttek a kevésbé jó hírek, olyannyira, hogy egyszerre csak a mezőny hátsó régiójában találtuk magunkat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.