2021. február 11., csütörtök

ÚJ INFORMÁCIÓKAT OSZTOTT MEG A PÉCSI VIROLÓGUS AZ EU ÁLTAL ENGEDÉLYEZETT VAKCINÁKRÓL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.02.10.


Több információt osztott meg Facebook-oldalán az Európai Unió által engedélyezett vakcinákról Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, aki részt vett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) konferenciáján. Kemenesi egyéb részletek mellett a következőket írta:



- Az Európai Gyógyszerügynökség által végzett hatósági ellenőrzés lefedi a vakcinafejlesztés kezdeti lépéseitől kezdve a használatot követő időszakot is.

- A klinikai vizsgálati fázisokba 10-40 ezer embert vontak be. Közülük a vakcináltakat további két évig részletesen meg is figyelik.

- Egyelőre nem tudni, meddig nyújtanak védelmet a vakcinák. Erre legkorábban a klinikai hármas fázis során beoltott emberek megfigyelése adhat információt. Egyelőre 6-7 hónap a leghosszabb időtartam, amit láthatunk. Ezek nagyon jó értékeket mutatnak, így ennél hosszabb védelem várható.

- Továbbra sem lehet tudni, hogy a már beoltott emberek képesek-e tünetmentes vagy nagyon enyhe fertőzöttként továbbadni a vírust, ezért nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a távolságtartási és védelmi szabályokat.

- Terhesség esetén az állatkísérletek nem mutattak káros hatásokat. Minden esetben orvosi konzultáció dönt a vakcinálásról. Ez igaz egyéb esetekre is, például az immunrendszert gátló terápiákban részesülő betegeknél is. További információk a várandósok és a gyerek oltásáról ebben a cikkünkben.

- A Moderna esetében 18-94 éves korig vizsgálták a vakcinák alkalmazhatóságát, biztonságosságát és hatékonyságát. Az AstraZenecánál a legtöbb vizsgálati alany 18-55 év közé esett, viszonylag kevés idősebb alannyal, de a kialakult immunválasz idősekben is megfelelő volt és a biztonsági profil is megfelelő, de a most folyó vizsgálatok további adatait (nagyobb vizsgálati szám) megvárják. A Comirnaty oltóanyagánál 75 év felettieket is vizsgáltak, és nem figyeltek meg eltérést az oltási reakciókban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.