2021. június 23., szerda

EGY KIS POLITIKAI HASZONÉRT ORBÁN VIKTOR TÖNKRETETTE A MAGYAR FOCI LEGNAGYOBB NAPJÁT

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.23.


Úgy volt, hogy ez lesz Orbán Viktor életének egyik legszebb pillanata. A miniszterelnök, akinek olimpiai álmai jó időre szertefoszlottak, miután megfutamodott egy népszavazás elől, 2020 nyarán a saját stadionjában akarta megtekinteni a saját csapatát. Ez a dicsőség még Horthynak és Rákosinak sem adatott meg, pedig az ő idejükben tényleg ünnep volt a magyar válogatott minden meccse.

Orbán, aki felcsúti víkendháza mellé is épített egy kisebb stadiont, a járvány miatt kénytelen volt 12 hónappal elhalasztani élete nagy napjait. Tovább azonban nem volt hajlandó várni. Miközben Magyarországon meghalt 30 000 ember, a felpörgetett oltási programmal mindent arra tettek fel, hogy nyáron Budapesten olyan meccseket lehessen rendezni, amilyenekről a miniszterelnök álmodott.

A járvány másfél évében Magyarországon a foci végig különleges státuszt élvezett, különlegesebbet, mint bárhol Európában. Akkor is lehetett meccsre látogatni, amikor már bőven pusztított a koronavírus, és akkor nyitották meg újra a stadionokat, amikor még számtalan egyéb rendezvénytípus csak korlátozva vagy egyáltalán nem valósulhatott meg.

Az Európa-bajnokság 11 házigazdája közül csak Magyarország vállalta be, hogy teli stadionokban rendezzenek meccseket. Ennél még olyan országokban is elővigyázatosabbak voltak, mint Azerbajdzsán és Oroszország, ahol a diktatúra legfontosabb feladatai közt nem szerepel minden emberélet megóvása.

Egy ideig úgy tűnt, hogy Orbán merész húzása bejön. Egyelőre nincs hír berobbanó járványról – bár azért várjunk ki néhány hetet –, és, ami egy futballtornán mégiscsak a legfontosabb, a magyar csapat fel tudott nőni a feladathoz. A franciák elleni döntetlenre, Fiola asztalborítására, Sallai, Kleinheisler, Nagy Ádám teljesítményére a világ futballszerető közönsége úgy kapta fel a fejét, ahogy magyar focira hosszú évtizedek óta nem.

Különleges ország kell ahhoz, hogy egy sikeresen megrendezett EB-n sikeresen szereplő nemzeti válogatottról valami gusztustalanságra irányítsa a nemzetközi rivaldafényt, de ha folyamatos győzelmi kényszer van, akkor folyamatos győzelmi kényszer van.

A néhány hete kommunikációs trükként bevetett, majd homofób toldalékokkal kiegészített „pedofiltörvény” képes volt erre a csodára is. A világban, Nyugat-Európában pedig évek óta különösen rossz hírű Magyarországnak már éppen sikerült volna egy kicsit tisztábbá, vállalhatóbbá tenni az országimázst, amikor a NER homofóbiája hirtelen a felszínre buggyant...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.