2021. július 2., péntek

A KÚRIA ELŐTT VÉGÜL AZ ÁTLÁTSZÓ ÉS A MAGYAR HANG TELJES PERNYERTESSÉGÉVEL ZÁRULT A HIT GYÜLEKEZETE ÁLTAL INDÍTOTT SAJTÓHELYREIGAZÍTÁSI PEREK SORA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.07.02.


Amint áprilisban megírtuk, a Hit Gyülekezete számos pert indított ellenünk egy tényfeltáró cikk miatt, amelyben a Magyar Hanggal közös oknyomozás eredményeképpen részletesen bemutattuk azt a folyamatot, ahogyan egy bonyolult céghálózat részvételével zajló ügyletsorozat végén – egy liechtensteini offshore cég közbeékelődésével – Németh Sándor döntő befolyásra tett szert az ATV Zrt. fölött. A perek közül egyet vesztettünk el részben, de a Kúria friss felülvizsgálati ítélete szerint végül 100%-os pernyertességünkkel zárult az ügy.


A perekben vizsgált összes állítás jogszerűségével kapcsolatos vitát itt nem ismertetjük, csak azt, amiben elsőfokon nyertünk, másodfokon vesztettünk, és amit most a Kúria megfordított a javunkra.

Ez úgy szólt, hogy „a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett”, utalva arra, hogy a korábban a Hit Gyülekezetéhez tartozó cég fölötti kontroll Németh Sándorhoz, az egyház vezetőjéhez került.

A Hit Gyülekezete szerint ez valótlan tényállítás volt a cikkben. Ezzel értett egyet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Indokolása szerint bár „Németh Sándor részesedése [a liechsteini offsore cég] tulajdonrészének megvásárlásával nyilvánvalóan növekedett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ezzel egyidejűleg […] a felperesi egyház vagyona csökkent, a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett”, ezért valótlan volt a cikkben szereplő ezen állítás. Mi ezt az álláspontot vitattuk, mivel egyrészt elsőfokon minden bíróság másképp ítélte meg a kérdést, de rajtuk kívül a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is így döntött a Magyar Hang lényegében azonos tartalmú cikke kapcsán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.