2022. január 7., péntek

A VILÁGHÁBORÚ ÓTA NEM FOGYOTT ÚGY A MAGYAR, MINT 2021-BEN

TELEX
Szerzők: KOLOZSI ÁDÁM, BAKRÓ-NAGY FERENC
2022.01.07.


Az utolsó másfél évszázadban soha nem fogyott egyetlen év alatt annyival a magyar népesség békeidőben, mint 2021-ben, és ennyi halott sem volt 90 éve, mint tavaly. Bár a KSH hivatalos év végi adatai még nem jöttek ki, de azt már a havi számokból is látni, hogy közel 60 ezerrel, vagyis egy közepes megyeszékhelynyivel lettünk kevesebben. Lehet, és biztosan lesz is vita arról, hogy ebből mennyi írható a koronavírus számlájára, de az tény, hogy több mint 150 ezer magyar halt meg 2021-ben – annyi, mint 1945 óta soha.

Megközelítőleg 60 ezerrel csökkent Magyarország népessége 2021-ben, és ez a fogyás nagyobb mértékű, mint bármikor békeidőben a megbízható adatszolgáltatás kezdete, vagyis 1876 óta. Ennek fő oka a kiugróan rossz tavalyi halálozási mutató. Bár valószínűleg tavaly született a legtöbb gyerek az elmúlt évtizedben, az egy-kétezres születési többlet nem tudja ellensúlyozni a halálozások rendkívül magas számát.

93 ezer születés áll szemben a minden valószínűség szerint több mint 150 ezer elhalálozással. A népességveszteség egyetlen év alatt megközelíti, akár el is érheti a hatvanezret. A rendszeresen használt hasonlat szerint Magyarország egyetlen év alatt egy Veszprém, Kaposvár vagy Békéscsaba lakosságának megfelelő számú embert vesztett el. Ennyivel utoljára a második világháborúban, 1945-ben lett kevesebb magyar...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.