2022. január 1., szombat

DECEMBERBEN KICSIBEN MINDEN, AMI EGÉSZ ÉVBEN NAGYBAN…

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2022.01.01.


Az év utolsó hónapjában úgyszólván minden előfordult apróban, ami az egész idei évre nagyban is meghatározó és jellemző volt. Kampány, osztogatás, megszorítás, lebukás, infláció, lebecsült járvány, előre bespájzolt százmilliárdok, napvilágra került korrupció, hiábavaló hadakozás Brüsszellel, előre bebetonozott vezető pozíciók, helyét és mondanivalóját kereső ellenzék, megállás nélküli sikerekről hencegő vezetők, letagadott botrányok stb. Ha mindezekről egy-egy bekezdésben írnánk, akkor is kitelhetne a havi krónikánkra szabott terjedelmi keret. Próbáljunk meg hát – valamiféle fontossági sorrendet keresve – a fontosabb mozaikdarabokból összképet alkotni.

Osztogatások kampányidőkben

Még a kevésbé tájékozottaknak is feltűnhetett, hogy az ősz kezdete óta leginkább a jövőnek – ezen belül is különösen a jövendő tavaszra szóló – kedvezmények, ígéretek, jutalmak, fizetésemelések, nagyszabású ajándékok sorozatáról hallhatunk egyre erőteljesebben. Decemberben a kormány adakozási kedve minden korábbit felülmúlóan erősödött fel; a kormányfő a hónap második felében úgyszólván már naponta állt elő újabb és újabb ötletekkel. S leginkább a maga Facrbook-oldalán, mintha ez lett volna a legfontosabb kormányzati döntési és tájékoztatási fórum. Ez is egyfajta modernizáció.

Az osztogatásoknak korábban is megfigyelhető volt egy másik olyan szála, amelynek a nyilvánossága az előbbi, nagyobb tömegeket érintőkhöz képest összehasonlíthatatlanul kisebb körökre vonatkozott. Mondhatnánk, hogy az évtized során jól megszokott, tucatnyi „nemzeti nagyvállalkozói” csoportosulás világára. Nos, ők az év egészében sem, s még a legutolsó hetekben sem panaszkodhattak amiatt, hogy a kormányzati figyelem megfeledkezett volna róluk. Az alapítványokba átmentett és egyéb trükkökkel megtámogatott eljárások keretei között zajló pénzmozgások, átcsoportosítások kedvezményezettjei között végső soron mindig ugyanazt a tucatnyi nevet lehetett hallani. Az év utolsó napjaiban napvilágot látott „Magyar gazdagok” – listája és pillanatnyi helyzete viszonylag pontosan mutatja azt is, hogy az elmúlt két válságos év során az ő soraikban egyértelmű javulást hozott még a gazdasági visszaesés is. Sovány öröm, de mindenképpen rögzíteni érdemes, hogy az ő jövőjük miatt nincsen komoly ok az aggodalomra. (Feltéve, ha a közéleti tevékenységükben is tudják, hogy hol is van a helyük.)

Erről bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.