2022. január 14., péntek

FALUS ANDRÁS: NEM ÁRT A NEGYEDIK OLTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.01.14.


Megpróbáltuk kideríteni, hogy kapnak-e az orvosok szakmai iránymutatást arról, hogy kinek javasolják és kinek nem a negyedik vakcina felvételét. Valamint azt is, hogy kit milyen vakcinákra mivel oltsanak negyedikként.


Bárki kaphat negyedik oltást, miután konzultált az orvosával – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. A kabinet további döntéseit ismertetve beszélt arról is, hogy hét napra csökken a fertőzöttek karanténideje, de ha van negatív tesztjük, akkor már öt nap után is szabadulhatnak. Változik a védettségi igazolványok szerepe is, február 15-től már csak az oltottság bizonyítására szolgálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti: már nem lesznek érvényesek azok a kártyák, amiket olyanoknak adtak ki, akik átestek a betegségen. A megfelelő oltottság definíciója is változik február középétől: attól kezdve csak az számít védettnek, akinek van már három oltása vagy két oltást kapott, de úgy, hogy a második beadása óta nem telt el több mint fél év. A védettségi igazolványok újraértelmezése nem jár okmánycserével: csak a kártyán található QR-kód tartalma fog megváltozni.

A negyedik oltásról meglehetősen hamar döntött a kormány, hiszen eddig nem sok országban tették ezt lehetővé. Elsőként Izrael kezdte el a negyedik oltás beadását a világon. Jelenleg a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók és a gyenge immunitással rendelkezők vehetik fel az országban a negyedik, vagyis a második megerősítő oltást. A dél-amerikai országok közül elsőként Chilében hétfőn kezdték meg az újabb, negyedik koronavírus-vakcina beadását, amelyet elsősorban a gyengébb immunrendszerű emberek vehetnek majd fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.