2022. január 7., péntek

KOMÁROMI ZOLTÁN: NÉHÁNY HÓNAP ALATT ÉREZHETŐ LENNE A VÁLTOZÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2022.01.07.


Néhány hónappal a kormányváltás után látható változást ígér az egészségügyben Dr. Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, akit Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bízott meg egészségügyi programjának kidolgozásával. Zsarolásnak, béklyónak tartja és megszüntetné az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, és újra önálló minisztériuma lenne a területnek. A Szabad Európa podcastjának szerkesztett változata.


Dr. Komáromi Zoltán háziorvos Budán, januártól azonban csak az együttes ellenzék miniszterelnök-jelöltjének egészségügyi programján dolgozik több szakértő segítségével. November közepén, két héttel azután beszélgettünk vele a Szabad Európa podcastjában, hogy Márki-Zay Péter felkérte a feladatra.

Mire szól pontosan Márki-Zay Péter felkérése, és mikor érkezett?

Két hete hívott fel, megkérdezte, hogy korábbi megbeszéléseinknek megfelelően szeretnék-e részt venni ebben a munkában. Ez rövid telefonbeszélgetés volt. Gyakorlatilag egyetértettünk abban, hogy munkacsoportokat kell felállítani, mert egy tavaszi választási győzelem után nincs idő arra, hogy akkor kezdjünk el kapkodva szakértőket összeszedni, minisztériumi struktúrát elkészíteni.

Az egész egészségügyi szervezetet össze kell rakni, hogy mi lesz a feladata az alapellátásnak, a járóbeteg-ellátásnak, a sürgősségi ellátásnak, a városi és a megyei kórházaknak. Rengeteg olyan részfeladat van, amelyben speciális szakértők hozzák a tudásukat, víziójukat. Feladat az országos tiszti főorvosi hivatal visszaállítása és országszerte az ÁNTSZ-ek felépítése, amelyet szétvertek az elmúlt hat-hét évben. Külön munkacsoport kell a finanszírozás megszervezéséhez, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a gyógyszerforgalmazás, a betegjogi képviselet feladatainak tisztázására.

Ha most van lehetőségünk, hogy újraépíthetjük az egész struktúrát, akkor ezt XXI. századi színvonalon kell megtenni. Márki-Zay Péter engem bízott meg azzal, hogy ezek a munkacsoportok összeálljanak, működjenek, és gyakorlatilag februárra egy teljesen kész konstrukció legyen, amit már csak meg kell valósítani.

Tehát február a határidő.

Az a reális, márciusban már zengeni fog a kampány. Addigra a lakossággal, a szakemberekkel, a politikusokkal is meg kell értetnünk, hogy amit csinálni akarunk, az miért jobb annál, mint ami most van. Lehet vitatkozni a terveinkről, szeretném is, hogy ha lenne civil és szakmai vita is, főleg a kamarákkal, az orvosi kamarával, a szakdolgozói kamarával, a gyógyszerész kamarával. Mindenkinek látnia kell, hogy ez egy működőképes rendszer, még úgy is, hogy Magyarországon hiányzik körülbelül öt-hatezer rutinos szakorvos és tíz-tizenkétezer szakdolgozó. Őket nem tudjuk egyik napról a másikra elővarázsolni. A mostani szakembergárdával kell nekilátnunk a munkának úgy, hogy közben egy pillanatra sem állhatunk le, az akut betegeket, a sürgősségi betegeket, az onkológiai betegeket el kell látni. Áprilisban-májusban szerintem nem leszünk még túl a pandémián, ez nehezíti majd az átalakítást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.