2022. január 7., péntek

MEGESZI AZ INFLÁCIÓ A MEGTAKARÍTÁSUNKAT - ALIG TALÁLUNK VONZÓ KAMATOKAT A BANKOKNÁL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.07.


Jelenleg esélyünk sincs arra, hogy biztonságos megtakarításban megőrizzük a vagyonunk értékét, az elszálló inflációt ugyanis nem követték sem a bankbetétek, sem az állampapírok kamatai. Még mindig az állam fizeti a legtöbbet a pénzünkre, de ez sem elég a pénzromlás ellensúlyozására. A bankok között alig akad, ami látható kamatot fizetne.


Novemberben már 7,4 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5,1 százalékos éves átlagos inflációval számol 2021-re. De 2022-ben is várhatóan 5 százalék felett (átlagosan 5,5 százalékkal is számolnak) alakul majd a pénzromlás éves átlagos üteme. Ez azt jelenti, hogy legalább ekkora kamatot kellene kapni a megtakarításunkra, hogy az megőrizze az értékét. Ilyet azonban nagyítóval sem lehet találni.

A bankok nem emelnek

Az elmúlt évek alacsony kamatkörnyezete és a likviditásbőség hatására a bankok nyugodtan kínálhattak 0,01 százalékos kamatot még a lekötött betétekre is, hiszen a lakosság annak ellenére növelte évről évre a banki megtakarításait, hogy érdemi kamatot kellett volna fizetni rájuk.

Az MNB statisztikái szerint tavaly 9 hónap alatt, szeptember végére 615 milliárd forinttal 10404 milliárd forintra nőtt a háztartások forint bankbetétben tartott vagyona. Ezzel ez a második legnépszerűbb megtakarítás volt az állampapír után. (Az előzetes adatok szerint az utolsó negyedévben ugyancsak nagyot ugrott a bankban tartott pénz összege.)

Az alacsony kamatokra azzal reagáltak az emberek, hogy nem kötötték le a pénzüket, jelenleg mindössze a bankban tartott vagyon körülbelül 15 százalékát tartják lekötött betétben, a többi lekötetlenül hever. Miközben 10 éve még a bankban tartott pénz kétharmadát lekötöttük. Az MNB adatai szerint egyébként a viszonylag kevés lekötött összegre az elmúlt hónapokban elkezdtek nőni a kamatok, november például átlagosan már 0,9 százalék volt, míg júliusban csak 0,33 százalék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.