2022. január 30., vasárnap

PEDOFÍLIA ÉS LÉLEKGYILKOSSÁG ISTEN HÁZÁBAN - AMIT A GYÓNÁS SEM OLDOZHAT FEL

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.01.30.


Történelminek nevezhető súlyos egyházi belháborút indíthat el, hogy XVI. Benedek pápa elismerte, hamisan állította, hogy nem vett részt egy tanácskozáson, amelyen magas rangú egyházi vezetők jóváhagyták, hogy egy pedofíliáért elítélt pap egy újabb egyházmegyében tovább gyakorolhassa a hivatást. Ám az, hogy az egyház rendszerszinten eltussolja a szexuális visszaéléseket, egyáltalán nem új keletű. Perintfalvi Rita katolikus teológus-író, a Grazi Egyetem oktatója szerint az abúzus a hazai egyházakban is jelen van, neki 44-en mesélték el történetüket, míg a hivatalos álláspont szerint „alig tíz-egynéhány” gyermekbántalmazási ügyet követtek el a papok.

Újabb, 1900 oldalas szakértői jelentés tárta fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések döbbenetes mértékét és az ügyek helytelen kezelésében az egyházi vezetők, köztük Benedek pápa felelősségét. Önt ez meglepte? 

– Egyértelműen nem. A német jelentés, amit egy független, jogászok által vezetett bizottság készített, leg­alább 497 áldozatról és 235 feltételezett elkövetőről ír. A dokumentum szerint az emeritus pápának még München és Freising érsekeként felelőssége volt négy szexuá­lis visszaélés helytelen kezelésében. Két papi elkövetőt korábban a világi bíróság is elítélt, a bűncselekmény egyértelműen beigazolódott. Egy ordináriusi tanácskozáson az egyik pap sorsáról döntöttek, az volt a kérdés, felvegyék-e az egyházmegyébe a gyermekmolesztálót. Benedek pápa először azt állította, nem vett részt a tanácskozáson, majd beismerte, hogy jelen volt. Azzal, hogy lehetővé tette az elkövető számára a további papi szolgálatot, bűnrészessé vált abban, hogy ez a pap újabb gyerekeket bántalmazhatott. Egyébként bevett gyakorlat az egyházon belül, hogy aki elkövet egy bűncselekményt, azt áthelyezik oda, ahol erről a hívek nem tudnak. ..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.