2022. február 5., szombat

A KORMÁNY TUDHATOTT RÓLA, HOGY ÉLETVESZÉLYES LÉLEGEZTETŐGÉPEKET VÁSÁROL

168 ÓRA + VIDEÓ
Szerző: 168
2022.02.05.


A szóban forgó kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele.


A Népszava által idézett Malaysianow hírportál szerint Magyarország 2020-ban úgy vásárolt 178 milliárd forintért 6258 lélegeztetőgépet Vinod Sekhar maláj üzletembertől, hogy akkor már tudni lehetett, az általa eladott egyik típus nem felel meg rendeltetésének, hanem egyszerűen életveszélyes. A portál magyar oknyomozó újságírók tájékoztatása alapján indult el és kiderítette, hogy

"az ügylet előtt egy hónappal tekintélyes brit kutatóorvosok közleményben hozták nyilvánosságra: a szóban forgó kínai Shangrila 510S nem alkalmas arra, hogy intenzív osztályon dolgozzanak vele."

A brit klinikai tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy

"a lélegeztetőgépnek időnként akadozik az oxigénellátása, nem egyértelmű a kezelési útmutató, azon felül ezt a típust ambulanciáknak és eleve nem kórházaknak találták ki."

A brit számvevőszék nem egészen fél évvel később 60 oldalas jelentésben igazolta az aggályokat, így az egészségügyi tárca kivont a forgalomból 750 ilyen berendezést, a lefújta a már megrendelt 1250 darab megvásárlását. Az egész tétel 2,2 millió fontba került. Ezzel hozzávetőlegesen egyidejűleg Kolumbiában azt közölték nagy gondok vannak az SH300-as modellel is (amelyből az Orbán-kormány szintén vett a maláj úriembertől).

A közép-amerikai országban arra jutottak, hogy legalább hat ember végzetét okozta a készülék, mivel többször is váratlanul leállt, illetve helytelen adatokat továbbított.

Az ottani szakemberek összesen 34 ilyen súlyos incidenst számoltak össze.

Korábban a Magyar Orvosi Kamara arra figyelmeztetett, hogy érthetetlenül sok az áldozat a kórházakban a gépen tartott páciensek között, és hogy ki kellene deríteni, nem a gépek miatt van-e így.

Amúgy az Orbán-kormány azzal büszkélkedett, hogy egyetlen más uniós tagállam sem kötött ekkora összegű egyedi megállapodást a járvány elleni küzdelemben. Az ellenzék szerint viszont teljesen felesleges volt 6258 darabot beszerezni, mert nincs elég orvos, illetve ápoló a működtetésükhöz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.