2022. február 11., péntek

“A POLITIKUS MEG ÉN AZ ÉG ÉS FÖLD” | ÁG ~ HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.02.11.



Ágon a 168 fős baranyai zsákfaluban a tél beköszöntével sokkal súlyosabb problémákkal kell megküzdeni, mint a karácsonyi ajándékvadászat egy zsúfolt plázában. A környéken nincs nagyobb foglalkoztató, a távolabb esőket pedig alig lehet tömegközlekedéssel megközelíteni. Marad a közmunka. A településre nem vezették be a gázhálózatot, így a rezsicsökkentésből a helyiek alig érzékelnek valamit. Közben a tűzifa ára 67 százalékkal lett magasabb a rezsiár rögzítése óta. És mivel az ágiaknak nincs pénzük lakásfelújításra, kénytelenek rossz hatékonyságú vaskályhákkal fűteni, ami kielégíthetetlen étvággyal zabálja a tüzifát, a meleg viszont csak azért is kiszökik.

Ezen problémakörön hivatott enyhíteni a Habitat programja, melynek keretében költséghatékony, gyorsan megépíthető mégis minőségi kályhát kísérleteztek ki. A hőoszlopnak nevezett tűzhely segítségével az ágiak töredékannyi fával képesek biztosítani az otthon melegét.

A legújabb hőoszlop építésén jártunk, ahol helyiekkel és önkéntesekkel beszélgettünk. A videót az alábbi cikk inspirálta: https://g7.hu/elet/20220107/energiasz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.