2022. február 5., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.02.02.


A SZERK.


A SZERK.
Ide veled, kockás ingem!

Hétfőn 8 és 10 óra között figyelmeztető sztrájkot tartott a két nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete.

A SZERK.
A hasa nem lehet ellenzékben

Ki fogja ezt megmondani neki? – pillantottak egymásra félve a spin doktorok. Neki? Ugyan már, el sem jutunk hozzá, már a Rogán a fejünket fogja vétetni.

PUBLICISZTIKA

FELCSUTI PÉTER–MOLNÁR GYÖRGY–POLGÁR ANDRÁS
Zárlatos közteherviselés
A Fidesz bűnös adópolitikája Magyarország felzárkózását is gátolja

Szakmai közhely és most talán valamennyire az ellenzék mértékadó köreiben is elfogadottá vált, hogy a Fidesz személyijövede­lem­adó- (szja-) rendszere szegényellenes, illetve a gazdagokat kedvezményezi. Ez a felismerés korántsem magától értetődő. Az egykulcsos jövedelemadó nagy népszerűségnek örvendett a 2000-es években – és jóval kisebb mértékben, de örvend ma is – még azok körében is, akik egyébként nem a NER hívei.

EGOTRIP

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra
Weber, Webern, Webber

A három név három nagyon különböző zeneszerzőt takar, igaz, nevük ugyanonnan ered. A legrövidebb változat a német „szőni”, azaz „weben” igéből jön, amely angolosított formában Webber, esetleg Weaver lett – magyarul: takács.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói Levelek 2022/5.

Prőhle Gergely válaszlevele A csodalabda című szerkesztőségi cikkre

KÜLPOL

INTERJÚ
„Hiába próbálják ezt elbábozni”
Tálas Péter és Csiki Varga Tamás biztonságpolitikai szakértők a nagyhatalmi szembenállásról

A még mindig hegemón helyzetű Egyesült Államok számára leginkább Oroszország és Kína katonai ereje jelent kihívást, Európa viszont továbbra sem játszik komoly katonai-stratégiai szerepet, különösen vonatkozik ez Németországra – erről is beszélt nekünk az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője és tudományos munkatársa.

ANDRÁS YORKI HERCEG PÁLYÁJA ÉS VISELT DOLGAI
A szibarita

II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke egykor a második helyet foglalta el az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében, ma egyre pusztuló hátországgal a manhattani kerületi bíróságon alperesként védekezik egy kiskorú szexuális zaklatása miatt. Hogyan jutott ide, és mit tudunk a perről?

BELPOL

HOGYAN BIZTOSÍTHATÓ A VÁLASZTÁS TISZTASÁGA?
Több szem többet lát

Az EBESZ megfigyelői mellett civil aktivisták is minden korábbinál nagyobb számban őrködhetnek az áprilisi választás tisztasága felett. A pálya a Fidesznek lejt, de megfelelő ellenőrzéssel legalább a klasszikus választási csalások kiszűrhetőnek látszanak.

AZ ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT KUDARCOS JELÖLTÁLLÍTÁSA
Némasági fogadalom

A hétfőn tartott közgyűlésen tizenhárom órányi heves vita után sem tudtak dönteni az ORÖ küldöttei a nemzetiségi listáról. Mivel a jelöltállítás határideje január 31. volt, a következő négy évben nem lesz önálló roma nemzetiségi képviselet a parlamentben. Az ORÖ hamarosan feloszlatja magát.

ZENE

INTERJÚ
„Hogyan lehet akkor befejezni?”
Korda György

A rokokó és a barokk háziasításából született foyer-ban ülünk egy előzékeny házigazda és egy elbűvölő háziasszony vendégeként. Utóbbi üdítőt és harapnivalót kínál. Az ajtónyílásban hirtelen feltűnik egy öreg, vedlett, fekete kutya, és csüggedten igyekszik felidézni az élénk és fürge sihederkorát.

MI A KOTTA?
Szokványos bűneset

Klasszikus zenei programajánló a 2022/5. hétre

KÖNYV

HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖNYVKIADÁS 2. RÉSZ: SZERBIA
„Ha nem is boldogan”

A vajdasági magyar könyvkiadás értéket teremt, de meddig még? A helyi irodalmi közegnek az elvándorláson túl a könyvesboltok hiányával és az EU határát nehezen átlépő terjesztéssel is meg kell küzdenie amellett, hogy a rendszert alapvetően a szerb és a magyar állami támogatás tartja felszínen.

KRITIKA

KÖNYV
Nem Mari, hanem Kati
Takács Zsuzsa: Spirálfüzet (Turi Lilla rajzaival)

Nagyobbrészt nem új műveket elősorakoztató, mégis újdonságélménnyel ható kötet ez: két ciklusból áll, „kamaszlány-versek” szerepelnek benne. Címe a második, 2021-es versekből álló ciklus egyik darabjából lett kiemelve, és nagyobbik részét az 1987-es Rejtjeles tábori lap című kötet versei teszik ki.

DOKUMENTUMFILM
A változás maga
Torsten Körner: Femokrácia

Torsten Körner nem most kezdte a közelmúlt német történelmének feldolgozását. Az íróként és újságíróként is aktív filmes 2016-ban mutatkozott be Angela Merkelről szóló portréfilmjével (Angela Merkel – Die Unerwartete), majd 2017-ben filmet készített Németország és a világ közvéleményét akkor legjobban foglalkoztató menekültkrízis témájáról, amelynek kezelése kis híján Merkelt is bukásba sodorta (3 Tage im September).

SOROZAT
Kémek vidéken
Glória

Portugáliában járunk, 1968-ban, mely esztendő arrafelé kevésbé a hippimozgalomról vagy a diáklázadásokról maradt emlékezetes, inkább az elkeseredett gyarmati háború nyomorúságáról, illetve abban az évben ért véget a meglehetősen hosszú Salazar-korszak. De amikor történetünk indul, „az öreg” még él, a rendszer szemfüles pártkatonái ugyanakkor már nagyon helyezkednek a főnök betegágya körül.

SZÍNHÁZ
Felénk fordulva
PanoDráma: Kár, hogy rák

Lengyel Anna meghalt, mire sikerült tető alá hozni az előadást, a Covid miatt kétszer maradt el a premier. A cím ugyanaz maradt, de amit végül a Trafó színpadán láttunk, teljesen más, mint amire a társulat eredetileg készült.

TÁNC
Ember, állat, gép
SzólóDuó Fesztivál 2022

Huszonhárom évvel ezelőtt rendezték meg az első SzólóDuó Fesztivált Budapesten, de akkor még csak hazai alkotók jelentkezhettek rá. A fesztivál 2005-ben megnyitotta platformját a külföldiek előtt is. Az idei fellépőket öt jelölőkörben – magyar, német, lengyel, holland és egy nemzetközi videós válogatókörben – választották ki. Az online fesztivál gáláját élőben követhettük.

OPERA
Egy őrült éjszaka
Britten: Szentivánéji álom

Ha úgy vesszük, Benjamin Britten 1960-as Shakespeare-darabjával szerencséje van a magyar operaéletnek – és viszont. Már 1963-ban sor került a hazai bemutatójára, aztán a debreceni premiert jegyző Vámos László 1972-ben az Erkel Színházban is színpadra állította a művet.

LEMEZ
A földre pottyant férfi
David Bowie: Brilliant Adventure (1992–2001)

A napokban lett volna 75 éves David Bowie. A szimbolikus évforduló miatt a szokásosnál is jobban izzik most a zenei hagyatéka körül a levegő, és ennek részeként nemrég végre megjelent az ún. Era boxszett sorozat ötödik darabja, a Brilliant Adventure. Rengeteg minden van rajta, pazar a kivitelezés, viszont az emberben marad némi hiányérzet.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
Kitömött és alszik
Gerhes Gábor képzőművész

Legújabb, Atlas című kiállítása kapcsán az elveszett bizonyosságról, léptékekről, preparátumokról és a kozmoszról beszélgettünk vele.

RÉS A PRÉSEN
„Ide kell jönnöm”

Fekete Valéria, a Pécsi Galériák vizuális művészeti vezetője

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Boldizsár Ildikó: Amália álmai

Elsősorban a nőket veszik célba a népszerű meseterapeuta és író legújabb meséi.

VISSZHANG: KÖNYV
Michał Paweł Markowski: A kíváncsiság anatómiája

A jeles lengyel filosz eredetileg 22 éve megjelent munkájának első magyar nyelvű kiadását leginkább az legitimálja, hogy a kötetben megbújó szövegek időtállók, és sokszor szinte lebilincselően izgalmasak.

VISSZHANG: KÖNYV
Piros Vera: Eltévesztettem, drágám

Egy házasság anatómiája

VISSZHANG: KÖNYV
Davide Calì: A boldogságárus

„A boldogságot meg lehet venni? Hát persze! Van belőle kis doboz, nagy doboz, sőt még családi csomagolás is.”

VISSZHANG: FILM
Szerelem után

A „kiderülős” filmek arra a félelemre alapozva ragadják meg a nézőt, hogy minden másképpen van.

VISSZHANG: TÉVÉTORRENT
The Book of Boba Fett

Az ős Star Wars-rajongó olyan, mint a Tatooine-on élő buckalakók.

VISSZHANG: LEMEZ
Yard Act: The Overload

Első daluk csupán két évvel ezelőtt jelent meg, de az elmúlt időszakban olyan érdeklődés övezte a munkásságukat, hogy debütáló albumuk a brit lemezlista második helyén nyitott.

VISSZHANG: LEMEZ
Burial: Antidawn

Aki gondosan követte Will Bevan, azaz Burial pályafutását, pontosan tudja, hogyan erősödött fel benne ama meggyőződés, hogy a jó ideig általa is favorizált uptempo, hellyel-közzel táncolható zenéi mellett ütemmel nem bíró hangszobrokat, többrétegű, inkább ambient kompozíciókat hozzon létre.

FILM

TÉVÉSMACI
Kosok tánca

Amikor Sztupa és Troché egy Waylon Jennings-koncert után kajtattak, azt… izé, akárhonnan is nézzük, Grósz Károly kedvéért tették.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/5.

Rövid hírek: Marcel Duchamp, Yves Saint Laurent, Látványtér 2022

Egy hét tudomány 2022/5.


Rövid hírek: gömbvillám, napvihar, víziló

Szüret 2022/5.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

RIPORT

TOVÁBBRA IS VIRÁGZIK AZ ILLEGÁLIS KUTYAKÖLYÖKEXPORT
Ebek és nepperek

Határokon átnyúló, kiterjedt maffiahálózat szakosodott a kölyökkutyák feketekereskedelmére. A bizniszt az sem akasztotta meg igazán, hogy 2021 májusában a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség a Viharsarokban tizenegy helyszínen akciózott, és hogy az ügybe belebukott a Békés megyei főállatorvos.

TUDOMÁNY

SHACKLETON ÉS AZ ANTARKTISZ FELFEDEZÉSE
„Megjártuk a poklot”

Száz éve egy váratlan szívrohammal zárult le az Antarktisz felfedezésének hőskora, Ernest Shackletont azonban rövid feledés után újra felfedezte az utókor.

LÉLEK

A CHEMSEXPARTIK VESZÉLYEI
Péntektől vasárnapig

Szerhasználat, szex és buli, mindez meleg közösségben. Könnyen addikcióhoz vezet, ráadásul tabutémának is tekinti a világ, így a segítségnyújtás sem egyszerű. A chemsex Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nian gao

Csípős-savanyú leves puha rizskoronggal

ÉTEL, HORDÓ
Európa Kifőzde

Európa Óbudán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.