2022. február 11., péntek

"NEM A MIGRÁCIÓ ELLENZŐJE, NEM KERESZTÉNY, NEM KONZERVATÍV, HANEM CSAK EGY TOLVAJ" - A KLUBRÁDIÓ LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2022.02.11.


A magyar ellenzéki pártszövetség ígéretet tett arra, hogy csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ha sikerül megdöntenie Orbán Viktor hatalmát az áprilisi választásokon, így komoly veszélyben van Orbán. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatója nemzetközi célkeresztben.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt online nemzetközi sajtótájékoztatót tartott külföldi újságíróknak, és azt mondta, hogy kormányfőként az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az első legfontosabb lépése lesz, ami segít felszabadítani azt a 7,2 milliárd eurót, amit az Unió Magyarországnak szán, de aminek a kifizetését halasztják, korrupcióval kapcsolatos aggályok miatt, írja a Bloomberg amerikai pénzügyi hírügynökség.

A lap emlékeztet arra, hogy Orbán alatt Magyarország az EU-belül csak Bulgáriánál ért el jobb eredményt, így a második legrosszabb helyre csúszott le a Transparency International éves korrupcióérzékelési indexében. Márki-Zay a hatpárti ellenzéki szövetség kampányának központi elemeként kezeli a korrupció elleni harcot, az EU-val elmérgesedett kapcsolatok helyreállítását, valamint azoknak a mechanizmusoknak a felszámolását, amelyeket az elmúlt csaknem 12 hivatali éve alatt Orbán igénybe vett hatalmának megszilárdítása érdekében.

A Bloomberg szerint bár a legtöbb közvélemény-kutatási eredmény azt mutatja, hogy az ellenzék számára úgymond lőtávolon belül van a Fidesz népszerűségi mutatója, Márki-Zay elismeri, hogy táborán belül viták teszik göröngyössé a miniszterelnökséghez vezető utat. „A Fidesz tábora szilárdabb, fegyelmezettebb, és nagyobb a valószínűsége, hogy az oda tartozók el fognak menni szavazni” - idézi az amerikai hírügynökség az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjét.

Az említett online sajtótájékoztatóról készült beszámolójában a Frankfurter Rundschau azt emelte ki címében, hogy a választások közeledtével most először van komoly veszélyben Orbán Viktor. A beszámoló szerint idén a magyarországi lesz az EU egyik legfontosabb választása. Orbán 2010 óta kormányoz, autoriter vezetési stílusáért és a tömeges korrupcióért kritizálják, hűséges embereivel töltötte meg azokat az intézményeket, amelyeknek semlegesnek kellene maradniuk, így az ügyészséget és az alkotmánybíróságot - írja a Frankfurter Rundschau.

A tudósítás a Márki-Zay által mondottak közül kiemeli, hogy a Fidesz ellenőrzi a média 90 százalékát, és Orbánnak sokkal bőségesebb források állnak a rendelkezésére, mint az ellenzéknek. A pártszövetség bal-, illetve jobboldali tagjai ráadásul csak abban egységesek, hogy Orbánt végre el kell zavarni.

A választás - olvasható a cikkben - Magyarországnak az EU-hoz való viszonyát is meg fogja határozni. Ha Orbán marad, akkor tovább érvényesül obstrukciós politikája, ha viszont Márki-Zay győz, akkor elmozdulás várható a vitatott migrációs politikában és a jogállami normák betartásával kapcsolatos vitákban.

Márki-Zay internetes sajtótájékoztatóját feldolgozta a Večer című szlovén esti lap is, amely az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje által mondottak közül azt emelte ki címben, hogy „a győzelem a választók mozgósításán múlik”. 

Sky olasz nyelvű csatornája igen részletes összeállítást közölt Magyarországról, és annak gerincét az Egységben Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltje által adott nyilatkozat adta, szakértőként pedig a Klubrádió hallgatói által is jól ismert Stefano Bottoni vázolta fel nézőknek a magyar politikai tájképet. A beszámoló egyik hangsúlyos eleme volt, hogy Márki-Zay konzervatív alapállásból intéz kihívást a Fidesz-kormányzat ellen, de a mögötte álló erők politikai értelemben igen sokszínűek.

A svájci közmédia szintén beszámolt a Magyarországon induló választási kampányról, és azt emelte ki, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tolvajnak minősíti Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. „Nem a migráció ellenzője, nem keresztény, nem konzervatív, hanem csak egy tolvaj” - fogalmazott Márki-Zay a svájci tódósítónak nyilatkozva. Utóbbi azonban arra figyelmeztet: nagyon nehéz lesz legyőzni Orbán Viktort, aki jól tud harcolni a kampányban, nem tétovázik, hogy állami forrásokat vegyen igénybe, miközben az ellenzék nem annyira egységes, mint amennyire lennie kellene.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.