2022. február 11., péntek

VISSZATALÁLT A LAKOSSÁG RÉGI KEDVENC BEFEKTETÉSÉHEZ - JANUÁRBAN TOVÁBB ROMLOTT A KÖTVÉNYALAPOK HOZAMA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.11.


Visszatalált a lakosság a befektetési alapokhoz, miután 2019-ben a szuperállampapír hatalmas összegeket szívott el ebből a befektetési formából is. Tavaly közel 500 milliárd forint friss pénzt tettek ide, ezzel az állampapírok után a második legkedveltebb befektetéssé vált.


Az infláció emelkedésével veszített vonzerejéből a korábban szuperállampapír becenévre hallgató Magyar Állampapír Plusz, de 2021-ben összesen még mindig közel ezermilliárd forintot, egész pontosan 975 milliárd forintot fektetett állampapírba a lakosság a már ott tartott pénzen felül. Így a háztartások kezében lévő állampapír-állomány tavaly év végére 10110 milliárd forintra nőtt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A második legnépszerűbb befektetési forma ugyanakkor ismét a befektetési jegy lett. Bár korábban is kedvelt megtakarítási forma volt, a Magyar Állampapír Plusz 2019 júniusi indulásával nemcsak a friss megtakarítások, de a befektetési jegyekben tartott pénz jelentős része is az államnál landolt.

Nagyobb hozamot akartak

A 2019-es tőkekivonás után már 2020-ban csekély mértékben növelte a befektetési jegyekben tartott megtakarítását a lakosság, 2021-ben pedig már 495 milliárd forinttal több pénzt tett ide, mint amennyit kivont. A hozamokkal és a devizaárfolyam változásával együtt a háztartások befektetési jegyekben tartott megtakarítása 2021 december végére 4715 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 4059 milliárd forintról. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.