2022. március 16., szerda

AZ ELLENZÉK BEFEKTETÉSNEK TEKINTI A JÖVŐBE AZ OKTATÁST, PROGRAMJUKAT ENNEK RENDELTÉK ALÁ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.16.


Miután az ellenzéki pártok az oktatást befektetésnek tekintik a jövőbe, a közoktatásban a XXI. században szükséges készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. A pedagógusbéreket a ciklus folyamán legalább 50 százalékkal emelik. Minden diáknak egyenlő esélyt nyújtanak, a tankötelezettségi korhatárt visszaemelik 18 évre, megépítik a budapesti Diákvárost és visszahozzák a CEU-t. Mindezt tartalmazza az Egységben Magyarországért választási programja. amelyben az oktatás változásai a „Befektetés a jövőbe” című fejezetben találhatók.


Esélyteremtő, XXI. századi közoktatás

Az ellenzéki összefogás pártjainak célja az, hogy a jelenlegi rendszert gyökeresen átalakítva, a legjobb példákat követő, használható, korszerű, mindenki számára elérhető tudást biztosító oktatást hozzanak létre. Olyat, amely lehetővé teszi a fiatalok sokoldalú képességének és tehetségének kibontakoztatását, a sikeres élethez és munkavégzéshez szükséges kompetenciák megalapozását, valamint támogatja személyiségük fejlődését. Hitük szerint az oktatási rendszernek nemcsak a kiváltságos keveseknek, hanem minden diák számára esélyt és lehetőséget kell teremtenie.

Az oktatás formája

Olyan oktatást akarnak, ahol társadalmi helyzettől és lakóhelytől függetlenül, elérhető a diákok számára a magas színvonalú oktatás. Mivel az oktatás – az óvodától kezdve egészen a felsőfokú tanulmányokig és a felnőttképzésig – egységes egész, ezért a jelenlegi széttöredezett és szakmaiatlan oktatásirányítás helyett önálló és egységes Oktatási Minisztériumot hoznak létre. Az oktatás hosszabb távú stratégiáinak megalkotására társadalmi konszenzust kereső gondolkodást indítanak.

Korszerű tananyag, képzés, tudás

A lexikális tudás helyett a XXI. században szükséges készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Támogatják a pedagógiai innovációt, a modern pedagógiai gyakorlatok számára több teret biztosítanak. A diákoknak – magolás helyett – nagyobb teret hagynak a kritikai gondolkodás, a vitakultúra, a problémamegoldás, a gyakorlati készségek, a kíváncsiság vezérelte gondolkodás fejlesztésére. Minden diák számára garantálják az egy idegen nyelv elsajátításának feltételeit, és biztosítják, hogy az érettségire minden gyerek legalább középfokon megtanuljon egy idegen nyelvet. A szakképzésben is biztosítják a használható nyelvtudás megszerzését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.