2022. március 28., hétfő

BÉKE VAGY HÁBORÚ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.28.


Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az ukrán és orosz küldöttek, hogy megvitassák a háború lezárásnak a kérdéseit. A tervek szerint szerdáig tartó közvetlen tárgyalási fordulót Törökországban tartják. Előtte Zelenszkij tudatta, hogy a békemegállapodás részeként Ukrajna kész megvitatnia a semleges státuszt, ám ehhez egy harmadik fél biztonsági garanciája is kell, s az, hogy az ukránok népszavazáson döntsenek erről. A török és az orosz elnök telefonon egyeztetett egymással. A hírek most arról szólnak, hogy Oroszország megpróbálja kettéosztani Ukrajnát, keleten egy általa ellenőrzött régiót hozva létre. Luhanszkban már közölték is, hogy népszavazást akarnak tartani az Oroszországhoz való csatlakozásról. A fronton nagyjából változatlan a helyzet, az oroszok nem nagyon jutnak előre, s nem a földön, hanem inkább a levegőből támadnak. Találatok érték Harkivot és Kijevet is. Zelenszkij interjút adott független orosz újságíróknak, ám azt az orosz hatóságok letiltották. „Képzeld el, megijedtek Moszkvában” – reagált az elnök.


Eddig mintegy száz Ukrajnából menekült kisgyereket láttak el a Bethesda kórházban

A budapesti gyermekkórház a közösségi oldalán azt írja, hogy a hozzájuk kerülő gyerekek között volt kijevi óvóhelyen született 4 napos újszülött, olyan csecsemő, amelyik kiszáradás miatt került be, és olyan gyermek is, akinek 10 éve nem tudták megállapítani, mi okozza a nehézlégzését, a Bethesdában viszont ez sikerült. Ha kell tolmáccsal, vagy más nyelven segítik a gyerekek, szülők lelki-testi gyógyulását.

Videók terjednek, amelyeken ukrán katonák állítólag kínozzák az orosz hadifoglyokat


A Twitteren jelentek meg a felvételek, amelyek akár az oroszok által készített kamu videók is lehetnek. Az ukránok állítólag lábon lövik az elfogott orosz katonákat Harkiv közelében, mert így álltak bosszút, amiért azok civileket öltek meg. Olekszij Aresztovics, Volodimir Zelenszkij elnöki tanácsadója vasárnap este megerősítette, hogy kivizsgálják az eseteket. Mint írta, ezek a tettek – már ha valóban ukránok követték el azokat – háborús bűncselekménynek minősülhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.