2022. március 26., szombat

CSAK AZ ÁLLAM AKARJA IGAZÁN A PÉNZÜNKET - A BETÉTI KAMATOK MEG SE MOZDULTAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.03.25.


Az éves átlagos infláció idén már az MNB számításai szerint is 10 százalék körülire nő, ehhez képest a bankok továbbra sem fizetnek szinte semmit se a pénzünkre. Csak az állam emelte az elmúlt hetekben is a lakossági állampapírok kamatát, bár a várható pénzromlás ütemét ez sem éri el.


Újabb kamatemelésről döntött tegnap az Magyar Nemzeti Bank (MNB); az immár egy ideje irányadó egyhetes betét kamatát 30 bázisponttal 6,15 százalékra növelte. Kedden pedig a jegybanki alapkamatot (most éppen nem ez az irányadó kamat) 100 bázisponttal 4,4 százalékra emelte. Bár a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása (ezt rendre hangsúlyozzák is a különböző vezetők, ha valaki a forint árfolyamát firtatja), a kamatemelésekkel ezt aligha sikerül most elérni.

Már a keddi kamatdöntő ülés után további brutális inflációs várakozásokról számolt be az alelnök, tegnap pedig megjelent a jegybank inflációs jelentése is. Az infláció 8 százalék felett marad az első félévben, kedvezőtlenebb esetben 10 százalék fölé is emelkedhet. Az éves átlagos infláció pedig idén 7,5–9,8 százalék között alakulhat, sőt még 2023-ban is elérheti az 5 százalékot. A helyzet pedig csak 2024-re normalizálódhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.