2022. március 5., szombat

DE MIT CSINÁL PUTYIN UKRAJNÁVAL, HA MÁR ELFOGLALTA AZ ORSZÁGOT?

KIBESZÉLŐ EXTRA / INDEX
Szerző: Index
2022.03.04.


Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője volt az Index Kibeszélő Extra című műsorának vendége. A szakértővel elemeztük, hogy mi lehet Putyin célja, ha már elfoglalta az országot, lehet-e Ukrajnából újabb Afganisztán, és meddig hajlandó az orosz elnök belső köre eltűrni a külföldi szankciók fojtogató hatását.


Tálas Péter úgy véli, hogy több forgatókönyv is működhet azután, ha az orosz csapatok elfoglalták Ukrajnát. Ez a megszállás lehet hosszú távú, kemény, katonai, de elképzelhető, hogy valamilyen kollaboráns árnyékhatalmat emelnek a politikai vezetés csúcsára. Ha a megszállás nem működik úgy, ahogyan azt Putyin eltervezte, akkor egy akár 10 éves folyamatos katonai jelenlét is elképzelhető, csakúgy, mint korábban Afganisztánban.

A szakértő szerint kizárt, hogy Ukrajna elfoglalása után a kisebb balti államok ellen fordulnának az orosz erők, hiszen ami most történik, az belül van az orosz érdekszférán, ahová a NATO sem tervez belépni, és az oroszok is tudják, hol kezdődik a NATO-szövetség határa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.