2022. március 25., péntek

EGY NAPON ÁT OROSZ PROPAGANDÁT NÉZTEM, DE ENNÉL A MAGYAR KÖZMÉDIA IS KÖNNYEBBEN EMÉSZTHETŐ

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2022.03.25.


Már negyedjére nézem végig, ahogy egymás szavába vágó emberek arról beszélgetnek, hogy a Nyugat tehet Ukrajna megszállásáról, és hogy a mariupoli színházat valójában nem az oroszok, hanem maguk az ukránok bombázták le. Egy csokornyakkendős pali felháborodva kéri számon a szólás szabadságát és azt, hogy a Nyugat minden értelmes párbeszédet meggátol az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Én meg csak ülök, nézek ki a fejemből, és azon gondolkodom, hogy ha valaki kizárólag a Russia Todayből tájékozódik, annak halvány lila fingja sem lehet arról, hogy pontosan mi folyik Ukrajnában, cserébe ugyanazokat a képsorokat nézi újra és újra. Egy napon keresztül csak az orosz RT tudósítását néztem.

Az RT (korábban Russia Today) az orosz állami média nemzetközi tévécsatornája, amely több nyelven is sugároz adásokat világszerte, és egészen eddig a YouTube-on is lehetett követni a műsorokat. Az RT 2008 óta kiemelt fontosságú az orosz kormány és Vlagyimir Putyin elnök számára, és bekerült azok közé az állami szervezetek közé, amelyeknek stratégiai fontosságuk van Oroszország szemszögéből. Hiába jelzi hosszú évek óta minden médiafigyelő szervezet, hogy az RT elfogult, egyoldalú, dezinformatív, és konkrét összeesküvés-elméleteket ad el tényekként, egészen az ukrajnai háború kitöréséig csak pár európai országban szüntették meg az elérhetőségét. Még Amerikában is csak annyit vártak el a csatornától 2017-ben, hogy az RT America regisztrálja magát külföldi ügynökként, de ettől függetlenül vígan sugározhattak.

A fentiekből is látszik, hogy az RT alapvetően Oroszország politikai és kommunikációs céljait szolgálja, hogy a világ minden pontjára eljuttassa a Kreml narratíváját. Éppen ezért tették elérhetetlenné a csatornát Európa-szerte, miután Oroszország háborút indított Ukrajnában, azonban nekünk elég könnyen sikerült alternatív forrást találni.

Az RT élő adását a YouTube helyett a kanadai Rumble nevű felületen találtuk meg, ami nagyon népszerű az amerikai jobboldal körében, és büszkén hirdeti magát úgy, hogy „immunis az eltörléskultúrára”. Sok YouTube-ról és Facebookról letiltott szélsőjobboldali és/vagy konteós tartalomgyártó ide menekült az elmúlt években, szintén nagy forgalmat kapnak az „alt-right Facebookként” ismert Parlerről, de még a Reuters is sugároz tartalmakat a felületen, illetve együttműködést kötöttek korábban Donald Trumppal is.

A Rumble egyik fő befektetője a PayPal egyik alapítójaként is ismert Peter Thiel milliárdos, akinek a segítségével annak idején bedöntötték a Gawker Mediát, és aki Trump elnöki kampányának lelkes támogatója volt, illetve jelenleg is a mozgalma egyik fő finanszírozója. Az más kérdés, hogy az RT adását a Rumble-ön a cikkünk elkészüléséig sosem nézték egyszerre háromezernél többen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.