2022. március 18., péntek

ELŐSZÖR ÉRTE OROSZ TÁMADÁS LVIVET, DE MIÉRT OLYAN FONTOS A NYUGAT-UKRAJNAI VÁROS?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.03.18.


Péntek reggel rakétatámadás érte a lengyel határtól mindössze 70 kilométerre található Lviv városát, amely a maga 730 ezer lakosával Ukrajna hatodik legnagyobb városa, Nyugat-Ukrajna központja, a Kijevből elmenekült nagykövetségek, így az ukrajnai magyar nagykövetség ideiglenes helyszíne, valamint az Ukrajnából Lengyelország felé menekülők egyik legfontosabb tranzitvárosa és menedéke. Bár most csak a repülőtér melletti repülőgépjavító üzemet érte több rakétatalálat, és senki nem halt meg, ha a város az orosz hadsereg újabb, folyamatosan támadott célpontjává válna, az jelentős változást hozna az ukrajnai invázió eddigi menetében.


Ukrán kulturális központ

Lviv városa, vagy ahogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején hívták, Lemberg (a középkori magyar nyelvben pedig Ilyvó) talán a leginkább közép-európai ukrán város. Az 1256-ban a Halicsi Fejedelemség részeként alapított város a középkorban évszázadokon keresztül a Lengyel Királysághoz tartozott, majd Lengyelország felosztása után 1772-ben a Habsburg Birodalomhoz került Galícia tartomány központjaként. 1867-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte után Galícia az osztrák örökös tartományok részét képezte, bizonyos mértékű autonómiával. Lemberg a Monarchia ötödik legnépesebb városa volt Bécs, Budapest, Prága és Trieszt után (az 1910-es népszámlálás szerint). Az I. világháború utáni békeszerződések az újonnan létrejött Lengyelországhoz csatolták Lwów néven, majd a II. világháborút követően a Szovjetunió, azon belül az ukrán tagköztársaság része lett.

Lemberg volt a Habsburg monarchián belül az ukrán nemzeti eszmélés egyik központja, és ma is az ukrán történelmi örökség egyik legnagyobb gyűjteménye található itt. Nyugat-Ukrajna de facto centrumaként az ukrán nacionalizmus egyik központja is, 1989-ben itt tartották az Ukrajna függetlenségét követelő egyik legnagyobb tüntetést, mintegy 100 ezer fővel. Lviv történelmi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította, a háború előtt az Ukrajnába irányuló idegenforgalom egyik fő központja is volt a város...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.