2022. március 12., szombat

NAGYOT DRÁGULTAK AZ ÁRSTOPOS TERMÉKEK HELYETTESÍTŐI - MEGVIZSGÁLTUK A MOSTANI KÍNÁLATOT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.03.11.


Kormányzat (és csatolmányai) határozottan úgy vélik, hogy az inflációt mérséklik az árhatósági lépések, az ellenzéki elemzők ezt keményen vitatják. Az Azénpénzem.hu megnézte a hivatalos statisztikákban és a boltokban is a helyzetet. Nem igazán lepődtünk meg.

Az árstopos termékek ára (már amelyik megtalálható a KSH reprezentánsai között, mert a csirke farhát még mindig nincs) átlagosan nem egészen három százalékkal ment fel az idén februárra tavaly október óta. Nagyjából tehát – legalábbis a mai inflációs környezetben – valóban működik a hatósági beavatkozás a statisztika szintjén is.

Az árak alakulásának vizsgálatát érdemes annak tükrében értékelni, hogy mindez a nagy áruházláncokra vonatkozik. Mint néhány olvasónk jelezte: a kisebb üzletekben az alternatív termékek ára sokkal durvábban ment fel, az akciók pedig szinte teljesen eltűntek.
Érdemes azonban megnézni, hogy mi történt közben a többi, a vásárlásban és főzésben alternatívát jelentő cikkel. Saját tapasztalatunk is az, hogy a nagy kormányzati beavatkozás mellett a zsírszegényebb tej (az árstopot a 2,8 százalékos tejre írták ki) árelőnye határozottan csökkent. Esetenként eltűnt, sőt meg is fordult. A KSH adatai szerint a 1,5 százalékos ESL tej átlagára az idén februárban 16 százalékkal haladta meg a tavaly októberit. A margarin 14 százalékkal került többe. A bontott csirke ára ugyanebben az időszakban (ezt is érzékelhette minden háziasszony) 14,3 százalékkal ment fel. A csirkecomb közel 13,5 százalékkal drágult...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.