2022. március 25., péntek

PONT ÍGY KELL A MAGYARSÁGOT HÁBORÚS KONFLIKTUSBA SODORNI – ORBÁN VIKTOR ÉS A MARADÉK PRESZTÍZS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.25.


„Fáj az egész. Fáj a maradék budapesti presztízs elégetése és fáj az, ami Beregsurányon túl következhet. Százezernyi kárpátaljai nemzettársunk napról napra imára kulcsolt kézzel figyeli, mikor csattan rajtuk az ostor a budapesti pávatánc és felkorbácsolt ukrán nacionalizmus miatt.” Vélemény.

Megtörtént. Csütörtök éjjel a szuverén országát imperialista agresszióval szemben védő ukrán elnök másfél percen keresztül Magyarországot, még pontosabban a magyar kormányt bírálta éles szavakkal az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján, az egész világ nyilvánossága előtt: „Magyarország… Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? […] És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

Kereken egy hónapja hallgatjuk, hogy ebből. a. konfliktusból. ki. kell. maradnunk.

Itt az eredmény: a nem kis részben a Nyugat egységének demonstrálására összehívott csütörtöki találkozón főműsoridőben veszik elő Magyarországot, a nemzetközi sajtó élőben tudósítja, ahogy a megtámadott ország vezetője nem is annyira burkolt Putyin-pártisággal vádolja Orbán Viktort.

Hiába mondják, hogy Zelenszkij másokat is kritizált (az ukrán elnök valóban kifogásolta, hogy az EU késve döntött a szankciókról), mert amit a magyar kormány kapott másfél percen keresztül, egyszerűen példátlan a nyugati szövetségi rendszeren belül.

Fáj az egész. Fáj a maradék budapesti presztízs elégetése és fáj az, ami Beregsurányon túl következhet. Százezernyi kárpátaljai nemzettársunk napról napra imára kulcsolt kézzel figyeli, mikor csattan rajtuk az ostor a budapesti pávatánc és felkorbácsolt ukrán nacionalizmus miatt. „Ha egy esetleges orosz győzelemtől frusztrált visszavonuló ukránok nekiesnek a kárpátaljai magyaroknak, nekünk végünk” – mondta Vörös Szabolcs kollégámnak Palágykomoróc református lelkésze.

Nincs az a forgatókönyv, ami szerint a nyugati fegyverátszállítás hangos megtagadása jót tenne a kárpátaljai magyarságnak. Rácz András Oroszország-szakértő pont nálunk vezette le világosan, hogy a magyarlakta területek felől stratégiailag amúgy nem is éri meg fegyvert szállítani (rossz utak, bonyolult infrastruktúra), tehát az elutasítás vastagon politikai-kommunikációs lépés. Márpedig a háborús agresszor Kremlnek tett – már a szót leírni is bizarr – gesztusnak a világon semmi értelme, nem létezik a háborúnak olyan kimenete, amiben Kárpátalja Oroszországhoz kerülne, vagy etnikai összetétele varázsütésre megváltozna. Legyen bármilyen sérelmünk az ukránoktól, gondoljunk bármit a nacionalizmusukról, a magyar kisebbségi érdek most az, hogy maximálisan odaálljunk a háborús áldozat mellé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.