2022. március 18., péntek

SZÁMOLATLANUL SZÓRJA A TÍZ- ÉS SZÁZMILLIÁRDOKAT, REKORDHIÁNY FELÉ TART AZ ORBÁN-KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.03.18.


A kabinet rengeteg pénzt szán az egyházak, a sport és az állami cégek támogatására, de nem tudni mi jön a parlamenti választás után.


Februárban több mint 1500 milliárd forintos hiányt hozott össze a kormány a választási osztogatások jegyében, ám hiába tört ki az ukrajnai háború, a kormány az ezzel járó kellemetlen hatások ellenére az előző két hétben sem állt le a pazarló költekezéssel. Az elmúlt napokban a kormány több, mint 200 milliárd forintot költött el olyan célokra, amelyek nem szerepelnek a költségvetésben, nem derül ki, hogy mi a célja vele, de az sem, hogy milyen törvényi felhatalmazás alapján ad egyetlen döntéssel akár százmilliárd forintot meghaladó összeget.

A kormány egy március eleji határozatával 148,7 milliárd forintot vett ki a költségvetés gazdasági újraindítási alapjából, abból 11 milliárd forintot a a Külgazdasági ás Külügyminisztérium központi beruházásaira különített el, de ami még érdekesebb 136 milliárd forintot kapott Mager Andrea állami vagyonkezelésért felelős miniszter. A kormányhatározatból csak annyi derül ki, hogy állami cégek forrásjuttatásaira, beruházásaira megy a pénz. Az összeg kirívó mértéke miatt megkérdeztük mind a nemzeti vagyonért felelős Mager Andrea hivatalát, mind a költségégvetés végrehajtásáért felelős Pénzügyminisztérium sajtóosztályát, hogy mire ment el ez az összeg, ám választ az elmúlt 10 napban egyik helyről sem kaptunk. A kérdésben azt is firtattuk, hogyan lehetséges, hogy ilyen jelentős mértékű kiadást a kormány nem látott előre – ugyanis azt nem tervezte be a költségvetésbe –, de ezekre sem válaszoltak. Egy másik határozatában a kormány 7, 5 milliárd forintot vett ki a gazdaság-újraindítási alapból, a pénzt a Terrorelhárítási Központ kapta, de pár nappal később a Magyra Államkincstár kapott ugyaninnen 2 milliárdot a működési kiadásaira.

A kormány csak márciusban 223 milliárd forint vett ki a költségvetés különböző alapjaiból, vagyis ezek elköltésével növelte az államháztartás várható hiányát. Ebből a summából 200 milliárdot sikerült a költés céljai szerint kategorizálni: a pénz túlnyomó része az állami cégek támogatására ment, 29 milliárdot költöttek minisztériumok kisegítésére, az egyházakra 17, sporttámogatásokra pedig 15 milliárdot juttatott a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.