2022. március 5., szombat

UKRÁN NAGYKÖVET: SEMMILYEN PAKS 2, GÁZÜGY, REZSICSÖKKENTÉS NEM IGAZOLHATJA ÁRTATLAN GYERMEKEK HALÁLÁT

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2022.03.05.


Ez a háború egész Európát szétrobbanthatja – figyelmeztet Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete, aki szerint fegyverekkel kell segíteni hazáját és itt az ideje a világ „deputyinizálásának”. A nagykövet írásban válaszolt kérdéseinkre.


Amikor az ukránok szembeszálltak az orosz agresszióval, egy sor ország, és az EU is ajánlott fel segítséget, részben katonai eszközöket. Elégedett a Magyarországtól kapott támogatással?

– Ukrajna területe február 24.-e óta az orosz hadsereg brutális támadásának van kitéve. A megszállók nehézfegyverekkel lövik a fővárost, Kijevet, az ország kulturális és egyetemi központját, Harkivot és számos más települést. Cinizmusuk nem ismer határokat, rakétáikkal közigazgatási épületeket és lakóházakat, sőt kórházakat és árvaházakat is lerombolnak. Legfőbb célpontjaik azok a nagyvárosok, ahol nagy számú orosz nyelvű lakosság él. Ennyit Moszkva szemfényvesztéséről, hogy meg akarja védeni őket. Oroszország kapitulációra akar kényszeríteni minket, s eközben nem riad vissza háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésétől sem, ennek bizonyítékait már vizsgálja a Nemzetközi Büntetőbíróság. Ezt a nyílt agressziót az egész világ elítéli. Volodimir Zelenszkij elnök felhívására megalakult a nemzetközi háborúellenes koalíció, amelynek Magyarország is tagja. Ma tehát szövetségesek vagyunk ebben a háborúban. Hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, az unió döntését, hogy az Európai Békefenntartási Eszköz forrásaiból segítsék Ukrajnát fegyverekkel, és azért is, hogy felajánlotta sebesült katonák gyógyítását és segítséget nyújt a háború elől menekülő ukránoknak. Hálásak vagyunk minden magyar polgárnak és az itt élő ukrán kisebbség tagjainak, akik tüntetéseken követelik a háború befejezését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.