2022. április 23., szombat

A TGM-HATÁS: INGYENESEN OLVASHATÓK A MÁRCIUSI KONFERENCIA ELŐADÁSAINAK SZÖVEGEI!

MÉRCE
Szerző: CZÉKMÁN BENDEGÚZ
2022.04.23.


Március 25-én az ELTE BTK Filozófia Intézete és Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Tamás Gáspár Miklós tiszteletére egész napos konferenciát rendezett. A 
TGM-hatás névre keresztelt konferencián – amelyről a Mérce Facebook-oldalán is megjelent közvetítés alább tekinthető meg – számos szakértő és pályakezdő kutató elemezte korunk egyik legmeghatározóbb magyar filozófusának számító, a Mércén is rendszeresen publikáló Tamás Gáspár Miklós  életművét.

Az eseményen többek között Radnóti SándorKiss ViktorMarosán BenceBorbély András (ő távolmaradása miatt utólag küldte el tervezett előadásának szövegét)Bagi Zsolt, Erdélyi Ágnes, Adorján István, Forczek Ákos, Kőrösi Boglárka, Kapelner Zsolt, Kövesdi Veronika, Sipos Balázs, Selyem Zsuzsa elemezte TGM munkásságát.

A TGM-hatás konferencián elhangzott előadások rövidített változatai az Élet és Irodalom weboldalán most ingyenes elolvashatók!

Tamás Gáspár Miklósnak több mint 20 év után tavaly februárban új könyve jelent meg Magyarországon. Az Antitézis c. kötet 13, zömmel először angolul publikált, majd pedig számos más nyelvre lefordított marxista tanulmányt tartalmaz, amelyek 2001 és 2020 közt keletkeztek. A kötetet Sipos Balázs szerkesztette, valamint ő fordította le vagy fordította újra a kötet több szövegét is. A kötet megjelenése kapcsán lapunk interjút is készített TGM-mel, a Mérce újságírója, Lehoczki Noémi pedig recenziót is írt az Antitézisről.

Tamás Gáspár Miklós 2018 novemberének végén lett 70 éves, a Mérce csapata pedig ebből az alkalomból összegyűjtötte TGM életművének néhány kiemelkedő írását. Az összeállításunk itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.