2022. április 17., vasárnap

DUDA ERNŐ: NEM LEHET MEGJÓSOLNI, MILYEN LESZ ŐSZRE A KORONAVÍRUS

MAGYAR NARANCS
Riporter: BÁNYAI GYÖRGY
2022.04.17.


Mi lesz nyáron a koronavírus-járványal? Addigra itthagy bennünket? Visszajön-e őszre, és ha igen, milyen változatban, milyen tulajdonságokkal? Duda Ernő virológussal, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusával egyebek mellett e problémákat érintettük.


magyarnarancs.hu: Eltűnik a vírus nyárra?


Duda Ernő: Egy jósdát kellene erről kérdezni, én nem tudom megmondani. Azt tudom, hogy Brazíliában elég meleg szokott lenni, és mégis rengetegen betegedtek meg. Ausztrália északi része trópusi övezet, ennek ellenére képes terjedni a járvány. Lehet, hogy Magyarországon szezonalitást fog mutatni, de ez nem vehető biztosnak.

magyarnarancs.hu: Egyáltalán hogy állunk most a vírussal?

DE: Újabb és újabb variánsok jelennek meg, de ezek most nem áttörésszerű, nem drasztikus változások, hanem viszonylag kicsik; szignifikánsan nem különböznek az eredeti omikrontól. Ami újdonságnak számít, és ez már az omikronra is igaz: a csak emberek közt terjedő jelenlegi, SARS-2-nek nevezett koronavírus, valamint az emberek és az állatok között terjedő korábbi koronavírusok között időnként kereszteződések jönnek létre – a genetikusok rekombinációnak nevezik ezt a jelenséget, hiszen újrakombinálódnak a genetikai anyag részei. Valószínűleg az omikron is úgy alakult ki, hogy a SARS-2 és egy rágcsáló vírusa hozott létre egy újfajta harmadikat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.