2022. április 17., vasárnap

„HOGY A MAGÁNYNAK LEGALÁBB TÁRSA LEGYEN MÁSOK MAGÁNYA”PÁR GONDOLAT AZ ELLENZÉKI FIATALOK KIVÁNDORLÁS-DILEMMÁJÁRÓL A VÁLASZTÁSOK UTÁN

MÉRCE
Szerző: VIDA KAMILLA
2022.04.16.



Az április 3-i újabb elsöprő Fidesz-győzelem hatására újraaktiválódott, és a személyes benyomásaim alapján (április 3-a után még divatosabb kifejezéssel élve: a buborékomban) erősebbé vált a döntően a fővárosban élő, jellemzően baloldali-liberális értékrenddel bíró értelmiségi fiatalokat tömörítő Facebook-csoportokban, social media felületeken a kivándorlás kérdése.

A felvetéseket jellemzően az az aggodalom táplálja, hogy szemükben az Orbán-rezsim egy olyan kiépülőben lévő vagy már kiépült autoriter rendszer, amely elveszi a jövőjüket, mert egy kirekesztő, diszkrimináló államban nem lehet boldogulni. Berendezkedése antidemokratikus, politikája pedig sérti azokat az értékeket, amelyeket ez a progresszív fiatal réteg sajátjának érez: inkluzivitás az etnikai és szexuális kisebbségek felé, plurális sajtó, az EU és a többi nyugati szövetségi rendszer felé való elköteleződés gazdasági és elvi értelemben egyaránt stb..

A 2022-es választási eredmények kapcsán úgy érzik, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere a saját evolúciójának olyan szakaszába lépett, amelyben az eddigieknél is nehezebb, hogy demokratikus választások útján le lehessen váltani, ez a helyzet pedig közvetlenül fenyegeti a jövőjüket.

Nem szeretnék egyéni életvezetési tanácsokat adni, vagy azt állítani, hogy illegitim motiváció politikai okokból elhagyni Magyarországot. Azonban ebben az írásban arra vállalkozom, hogy elmondjam: annak ellenére, hogy részben én is ehhez a szociokulturális közeghez tartozom, miért maradok, és miért látom politikailag hamis dilemmának az elvándorlás kérdéskörét. Vagy legalábbis a felvetésnek ezen módját.

Ugyanennek a közegnek a háború kitörésekor is meglepődve tapasztaltam a reakcióját. Az oroszok még fél napja sem ostromolták Ukrajnát, máris ellepték a feedemet azok a posztok, amelyek arról szóltak, hogy milyen mentális megterhelést jelent a fővárosi fiatalok számára az ukrajnai orosz agresszió híre. A kommentekben segítőkészen ajánlottak egymásnak a felhasználók „nagyon jó szakembereket”, és visszajelezték egymásnak, hogy nincsenek egyedül ebben a rossz állapotban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.