2022. április 29., péntek

ÍGY VESZÍTI EL A PÉNZÜNK AZ ÉRTÉKÉT - DÜBÖRÖG AZ INFLÁCIÓ, ROBBAN AZ ALAPKAMAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.29.


Dübörög a jegybanki kamatemelés, az infláció rekordokat dönt, a hitelkamatok elszálltak. Bezzeg a banki betéti kamatok tartják magukat a nullaközeli szinten! Még a bankok is az állampapírt ajánlják az ügyfeleknek a betétlekötés helyett.


Kedden újabb brutális, 100 bázispontos kamatemelésről döntött a jegybank, az így 5,4 százalékra emelt alapkamat hazánkban lett a legmagasabb a térségben. Ennél 2013. február végéig volt csak nagyobb, akkor éppen a kamatcsökkentési periódusban mérsékelte 5,5 százalékról 5,25 százalékra az MNB.

Ugyanakkor nem is az alapkamatot, hanem valójában a már irányadó egyhetes betéti kamatot kell figyelembe vennünk (hiszen maga a jegybank tette irányadóvá!). Ezt tegnap 30 bázisponttal 6,45 százalékra növelte az MNB. Az alapkamat utoljára 2012 októberében volt ennél magasabb.

De hiába a sok jegybanki emelés, az infláció nem mérséklődik (Orbán Viktor szerint a háború tehet róla), ezért Matolcsy György új adóreformot és gazdasági stabilizációs programot sürget, azaz a kormányhoz dobta a labdát.

A megtakarító lakosság pedig csak annyit szeretne, hogy a pénze legalább megőrizze az értékét. Sajnos azonban az alacsony kockázatú megtakarításokban nem fogja. (Márciusban 8,5 százalék volt az infláció, de az év átlagában is közel 10 százalékos átlagos inflációval számolnak az elemzők, sőt akár 10 százalék felettit is elképzelhetőnek tartanak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.