2022. április 11., hétfő

KÖZEL 20 MILLIÁRD FORINTOT FIZETETT VISSZA A KORMÁNY AZ EU-NAK TÖBB VOP-OS PROJEKT SZABÁLYTALANSÁGAI MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.11.


A Végrehajtás Operatív Program (VOP) célja a 2007-2013 között Magyarországra érkező uniós támogatások hatékony és szabályos felhasználásának biztosítása volt az európai uniós forrásokat kezelő magyar szervek fejlesztésével. Erre a célra durván 92 milliárd forintot adott az EU, ám az utóellenőrzések során számos szabálytalanságot talált, ezért durván a pénz negyedét, kb. 20 milliárd forintot vissza kellett fizetnie a kormánynak az Átlátszó információi szerint.

Az Európai Bizottság a Miniszterelnökséget érintő két VOP-projektnél annyira szabálytalannak ítélte meg a pénz felhasználását, hogy a teljes összeget visszakérte Magyarországtól. Információink szerint a Fidesz-kormány egy darabig próbálta cáfolni az EU megállapításait, de aztán inkább elfogadta a közel 20 milliárd forint visszafizetését, hogy lezárjon a VOP elszámolása, és ne legyen más intézkedés az ügyben.

Az Európai Bizottság 2007 augusztusában a C/2007/3799 számú határozatával elfogadta a Magyarország által benyújtott Végrehajtás Operatív Programot (VOP), amelynek célja a 2007 és 2013 közötti pénzügyi ciklusban hazánkba érkező uniós támogatások (Új Magyarország Fejlesztési Terv, ÚMFT) hatékony, teljeskörű és szabályos felhasználásának elősegítése volt az EU-s forrásokat kezelő magyar szervek, főként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Miniszterelnökség) fejlesztésével. A VOP-ra durván 370 millió eurót (az akkori 250-es átlagárfolyamon kb. 92,5 milliárd forint) adott az Európai Unió Magyarországnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.