2022. április 10., vasárnap

LENGYEL LÁSZLÓ: MERT SEMMI VAGY, HA NEM VAGY ELLENÁLLÁS

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.04.09.


Összeomlás. A 2022-es összellenzéki kísérlet összeomlott. Nem az ellenfél ereje, hanem saját gyengesége hatására, magától omlott össze. A meglepetést az okozza, hogy bár mindenki tudta, hogy mennyire gyenge lábakon áll az együttműködés, mennyire nincs új, kormányképes politikus, eszme, többéves intézményépítés, vagyis rendszerváltó alternatíva az ellenzéki összefogásban, hittük, hogy elegendő lesz a protest-szavazás, a rendszer elleni indulat. Igen, továbbra is állítom, hogy volt és van rendszerváltó szavazó, csak nem találta meg rendszerváltó politikusát és mozgalmát az április 3-i ellenzékben.

A mai ellenzék összeomlásának gyökerei a baloldal 2006 nyári-őszi identitásválságáig nyúlnak. Nem lehet büntetlen hazugsággal választást nyerni, majd a hazugok lelepleződésével ugyanazokkal ugyanúgy folytatni. Poszt-gyurcsányi korba értünk, s ennek a következtetéseit csak a Bajnai-kormány, de nem az MSZP és a DK vonta le. Úgy folytatják 2010 óta, mintha az MSZMP Grósz Károly vezetésével tovább masírozna. Halott pártok, hiteltelen vezetőkkel megszállva tartják azt a baloldali teret, amelynek eszméi és választói rajtuk kívül vannak. Magukhoz hasonították a Párbeszédet, a Momentumot, az LMP-ét és sajátos módon a Jobbikot, amely rossz emlékű gárdista pártból nem mérsékelt jobboldali, hanem karakter nélküli párttá vált.

Orbánnak létezik egy Trianonhoz cövekelt, százéves történetpolitikai, ideológiai narratívája, amely magáévá tette a Horthy-korszakot, lefoglalta a kommunistázást, átvette Csurkától 89-ről, hogy „ellopott forradalom”, s kialakította saját mítoszát és kultuszhelyeit: Orbán 89-es beszédétől a fülkeforradalmon és a centrális erőtéren át Tusványosig és Kötcséig. Az ellenzéknek nincs narratívája, nincsenek hősei, ünnepei, helyei, történetéről vagy hallgat, vagy az utolsó hónapokban védekezve találja ki. Ennek következtében nincs a baloldalon 1848-as, 1956-os, 1989-es és 2022-es narratíva, se kormányképes, rendszerváltó, európai baloldali alternatíva, csak magányos baloldali szavazó. És nincs mérsékelt konzervatív jobboldali párt, csak magányos, számkivetett szavazója. Csak a megátalkodott és hívő törzsszavazó akar őszintén és hittel olyan összefogásra szavazni, amelyben Gyurcsány és pártja, illetve a szocialisták és a hozzájuk simuló Párbeszéd vezérkednek. A mérsékelt jobboldali nem hiszi, hogy neki a Jobbikhoz kellene fordulnia, törzsszavazói pedig otthonra találtak a Mi Hazánkban. A baloldali választó – beleértve engem is – egy pillanatig nem gondolja, hogy őt ezek a pártok, politikusok képviselik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.