2022. május 23., hétfő

ANTISZEMITIZMUS-GYANÚ: AZ AMERIKAI KONZERVATÍVOK "ÖSSZEBAYERZSOLTOZÓDTAK" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.23.


A nemzetközi médiában nem került le a napirendről a Budapesten rendezett CPAC amerikai konzervatív aktivista gyűlés, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondott, amit különösen pozitívan fogadtak a trumpisták. AZ EU-ban Orbán egyedüliként politikai játszmába kezdett, ami megakasztja a közös cselekvést. Nemzetközi lapszemle.

A Trump szócsövének számító Breibart News Donald Trump elnök másfélperces videóüzenetét idézte a Budapesten rendezett CPAC amerikai konzervatív aktivista gyűlésen, amelyben az Egyesült Államok 45. elnöke a saját országát, illetve a világot vészesen fenyegető szocializmusról és kommunizmusról beszélt. Előtte megállapította, hogy fergeteges győzelmet aratott Magyarországon Orbán Viktor, aki mint mondta, jó ember, mert nagyon sokat tett már a hazájáért. A Breibart szerint a balliberális média elítélte a rendezvényt és Orbánt autokrata vezetőnek írta le.

A CNN idézett egy republikánus elemzőt, aki szerint a republikánusok az autokrata Orbánt istenítik, ami igencsak szégyenletes.

A washingtoni Hill Reporter azon háborgott, hogy Trump képes volt egy olyan rendezvényen megszólalni, ahol hírhedt antiszemita tartott beszédet. Bayer Zsoltról van szó, aki korábbi írásai miatt került a célkeresztbe, és vele így az amerikai republikánusok is, akiknek amúgy sejtésük sem lehetett arról, milyen rasszistákkal hozza őket össze ez a CPAC nagygyűlés.

A brit Daily Express Emmanuel Macron állítólagos új, nagy európai tervéről ír, amely egy olyan politikai közösség, amelybe nem uniós tagállamok is beletartoznának, így a Brexit farvizén távozó britek is, de még akár az ukránok is. Joel Reland brit elemző úgy tudja, az új politikai közösség érték és kölcsönös bizalom alapján szerveződne. A vétó intézményével Macron reformterve azonban szinte azonnal dugába dőlhet. Reland szerint Magyarország szinte biztosan élne a vétójogával, hiszen ezt teszi most, az Oroszország elleni szankciók megszavazásakor is. És a brüsszeli bürokratikus gépezet is akadály lehet. Az elemző szerint viszont jelenleg Macron elnök a legbefolyásosabb uniós és európai vezető.

Az energiaembargó okozta patthelyzettel kapcsolatban Katarina Barley, az Európia Parlament egyik alelnöke azt javasolta a Deutschlandfunknak adott interjúban, hogy Magyarországot ki kell hagyni az orosz olajembargóról szóló döntéséből. Szerinte elfogadhatatlan, hogy Orbán 18 milliárd eurós kompenzációt kér a támogatásért cserébe, és ez a pénz Orbán nepotista rendszerét fogja tovább erősíteni. Nincs olyan ember, aki ne tudná, mennyire korrupt Orbán rendszere – fogalmazott a német liberális politikus.

Szerinte az ukránok elleni orosz háború kitörése óta az uniós közösség példátlan tempóban és egyetértésben volt képes cselekedni. Ezt akasztotta meg a magyar kormányfő májusban, ami az Unió cselekvőképességét megtorpantotta. Az Unió nem engedheti meg, hogy Orbán diadalittas győzelmet üljön felette.

A csehek, a szlovákok és a bolgárok először lelkesen csatlakoztak Orbán kezdeményezéséhez, de aztán meggondolták magukat és igyekeznek más megoldást találni a kieső orosz olaj pótlására. Magyarország az egyetlen a közösségben, amelyik most is politikai játszmába kezdett – fogalmazott Katarina Barley, aki ehhez hozzátette, mivel a jogállami normaszegés miatt leállították a kormánynak nyújtandó támogatásokat, most új utakat kell keresnie ahhoz, hogy ne az Orbán családhoz és klánjához kerüljenek az uniós források.

Legfrissebb bizonyítékként erre a 35 évre most kötött autópálya koncessziót hozta fel példának, amely Mészáros Lőrinchez került. Szerinte a koncessziós pályázati díj 14,4 milliárd euróját nyugodtan össze lehet vetni Orbán 18 milliárd eurós követelésével. Ha pedig nem Mészáros, akkor Orbán veje nyeri el a nagy pályázati pénzeket – azaz, mindig ők hárman a győztesek, bárhogy nézzük.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.